nieuws

Staphorst: 'Initiatief voor monument Joodse slachtoffers bij inwoners'

Joodse dwangarbeiders leggen wegen aan in Staphorst en Rouveen
Joodse dwangarbeiders leggen wegen aan in Staphorst en Rouveen © foto Geertjan Lassche
De gemeente Staphorst wil meewerken aan een monument voor de Joodse dwangarbeiders in Kamp Conrad tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar neemt niet zelf het initiatief. Er is al een groepje inwoners bezig met plannen voor zo'n monument.
Burgemeester Segers gaf gisteravond tijdens de raadsvergadering antwoord op vragen van de ChristenUnie en de PvdA over een monument ter nagedachtenis aan de 344 Joodse mannen, die vanuit Kamp Conrad naar Westerbork en verder naar de vernietigingskampen van de Duitsers zijn afgevoerd.
"Staphorst hecht belang aan het vertellen van verhalen en van onze geschiedenis. De mooie dingen, maar ook verhalen waar wij nu met wat schaamte naar kijken." 
Segers sprak ook over de oproep van documentairemaker Geertjan Lassche voor een Joods monument. Lassche vindt het ongehoord dat er geen monument is voor de Joodse slachtoffers. "Delen van de huidige infrastructuur zijn aangelegd door Joodse dwangarbeiders, maar niemand die daar echt bij stilstaat. Staphorst, neem je verantwoordelijkheid en fiks dit voor 4 mei."

Pleidooi

De gemeente vindt dat initiatieven van burgers krachtiger zijn dan acties van de gemeente. Dat betekent draagvlak van de gemeenschap. 
"Al voor de reuring in de media heb ik om tafel gezeten met een werkgroep die een monument wil voor de Joodse gevangenen in Kamp Conrad. Dat initiatief heeft een poosje stilgelegen, inmiddels is er een nieuwe vergaderdatum vastgesteld waar ook de gemeente aanschuift. Maar wij vinden dat het initiatief bij de burgers ligt."
Wie er achter het initiatief voor een moment zit, is nog niet bekend. Ook niet of het monument klaar kan zijn voor de Dodenherdenking op 4 mei 2019.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.