nieuws

Gemeente Enschede niet eens met kritiek op aanpak ondergelopen huizen Transburg

Woningen beschadigd door rioolwater
Woningen beschadigd door rioolwater © RTV Oost
De gemeente Enschede noemt de kritiek op de aanpak van de problemen met ondergelopen woningen in de wijk Transburg onterecht. Sommige getroffen bewoners vinden dat de gemeente te weinig doet om hen te helpen, maar dat beeld herkent Enschede niet.
Begin september ging het mis, toen het riool in de wijk het begaf en de inhoud - inclusief drollen, wc-papier en zelfs dode ratten - door de Hoge Bothofstraat stroomde. De oorzaak: noodweer in combinatie met werkzaamheden aan het riool. 
In elf woningen liep het water naar binnen. Meubels konden weggegooid worden, de vloeren moesten er uit en de stank is bij sommige woningen nog niet helemaal weg. 

Aanpak

Voor negen woningen is met de bewoners inmiddels een afspraak gemaakt over een aanpak, die inmiddels ook wordt uitgevoerd. Drie huishoudens hadden geen inboedelverzekering, voor twee is nog geen goede oplossing gevonden.
Boze bewoners hebben daar de afgelopen weken regelmatig over geklaagd. De gemeente wilde maar mondjesmaat ingaan op de situatie: "Op persoonlijke situaties kunnen en willen we niet publiekelijk ingaan."

'Verkeerd beeld'

Maar Enschede is het niet eens met het beeld dat de aangeboden hulp niet toereikend zou zijn. "Door veel medewerkers van de gemeente en woningcorporatie Domijn wordt sinds de overstroming dagelijks ingezet op het zoeken van oplossingen en het begeleiden van mensen. Daarbij kunnen wij ook fouten maken of niet de gewenste snelheid halen."
"We zijn ons bewust van het feit dat bewoners vanuit verschillende perspectieven kwetsbaar zijn en zich soms alleen voelen staan. We betrekken daarom waar mogelijk wijkcoaches en stellen steeds een persoonlijke benadering voor. De verschillende situaties vragen specifieke maatwerkoplossingen om de geboden hulp goed aan te laten komen. We merken ook dat sommige bewoners dit niet ervaren als een aanbod om te helpen."
Een aantal bewoners heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld. De gemeente vindt dat jammer, maar respecteert ook dat de bewoners zich op deze manier willen laten bijstaan. "We zullen ons ook tijdens een eventuele juridische procedure blijven inzetten om deze bewoners te (laten) ondersteunen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.