Convenant voor erkenning Nedersaksisch ondertekend, maar zonder zieke minister Ollongren

Het is een mooie dag voor iedereen die de Nedersaksische taal een warm hart toedraagt. In het provinciehuis in Zwolle is het convenant voor de erkenning van de Nedersaksische taal ondertekend. Zonder minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, die zich juist heeft ingezet voor die erkenning.

Ze had er per se bij willen zijn en de datum was zelfs afgesproken na afstemming met haar agenda. Maar ze moest de ondertekening aan zich voorbij laten gaan vanwege griep. 

Belangrijk

Het is een smetje op een belangrijke dag voor de taal. "We hebben geprobeerd om in Europa de erkenning zoals die van het Fries te krijgen", vertelt gedeputeerde Maij. "Maar dat is nog niet gelukt. Daarom is de erkenning in Nederland belangrijk." 

Er komt geen geld vanuit Den Haag, zoveel is wel duidelijk. "Maar er zijn afspraken tussen overheden en partners, om te proberen de taal levend de houden. Meer mensen moeten de taal blijven spreken."

Kosten

Die erkenning zoals het Fries of het Hollands, die laat dus nog op zich wachten. Dat zou namelijk veel geld gaan kosten. "Alle wetgeving en officiële documenten zouden dan namelijk ook in het Nedersaksisch vertaald moeten worden", zegt Maij. 

"Maar, de erkenning die de taal nu krijgt is wel de opmaat naar de toekomst die het Nedersaksisch moet gaan krijgen."

 

Binding

"Eigen taal heeft waarde voor mensen", zegt minister Ollongren in een persbericht. "Zo bindt het Nedersaksisch mensen in de diverse regio’s: van Zwolle tot Doetinchem, van Stellingwerf tot Almelo. Vandaag zeggen wij tegen hen: we vinden het behoud van jullie streektaal belangrijk."

Overheden zullen voortaan hun inzet op de streektaal meer op elkaar afstemmen om zo van elkaars goede voorbeelden te leren. Ook gaan de overheden kijken hoe ze samen kunnen optrekken richting de Nedersaksisch sprekende regio’s in Noordwest Duitsland en de Europese Unie, is verder te lezen.

Meer over dit onderwerp:
Nedersaksisch streektaal Nieuws
Deel dit artikel: