nieuws

Coming-Outdag én start Regenboogdagen: "Dit soort dagen zijn nog steeds nodig"

Vandaag is het Coming-Outdag: op veel plaatsen wordt de regenboogvlag gehesen en zijn er evenementen om aandacht te vragen voor de acceptatie van lesbiënnes, homo's, transgenders en biseksuelen. In Enschede beginnen vandaag bovendien de Regenboogdagen. "Het moet makkelijker worden om elkaar te begrijpen en te accepteren", zegt organisator Janny Joosten.
"Nog niet zo lang geleden stond de wereld op z'n kop door posters van zoenende mannen in bushokjes. Je merkt nog steeds dat mensen niet gewoon zichzelf kunnen zijn, niet hand in hand kunnen lopen of dat ze worden nageschreeuwd of zelfs in elkaar geslagen. Dus dit soort dagen zijn zeker nog nodig."
In Enschede wordt van alles georganiseerd, zegt Joosten. "Op het ROC gaan jongeren met elkaar in gesprek om van elkaar te leren hoe je je school veilig kunt houden voor iedereen. Er is vanmiddag een pubquiz voor LHBT-ouderen en om vijf uur gaan we de horecadagen inluiden."

Regenbooggerechten

Tientallen horecagelegenheden in Enschede hebben regenbooggerechten op het menu gezet. Die zaken hebben ook kaarten neergelegd waarop verhalen staan van LHBT'ers met verschillende culturele achtergronden. Op zaterdag worden in theater Concordia die verhalen verteld, aangekleed met muziek en andere optredens.
In horecazaken liggen kaartjes met ervaringen van LHBT'ers
In horecazaken liggen kaartjes met ervaringen van LHBT'ers © Teun van der Velden / RTV Oost
"Het is een feestje, maar we proberen ook onderling begrip te creëren", zegt Joosten. "Het is goed om het er met elkaar over te hebben. Als je elkaar kent begrijp en accepteer je elkaar makkelijk."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.