nieuws

Kerkklok van Staphorst wordt 75 jaar na diefstal opnieuw gegoten

De kerkklok van Staphorst werd in de oorlog gestolen door de Duitsers en is tot verdriet van veel Staphorsters nooit teruggevonden. Maar hij komt nu toch een beetje terug. Dit weekend wordt er namelijk een replica gegoten. De bronzen klok komt niet in de kerktoren te hangen, maar krijgt een plekje bij de kerkheuvel waar hij ooit in de middeleeuwen gemaakt is.
Klokkengieter Simon Laudy is vanochtend al druk in de weer in een weiland langs de Olde Kerkhofsweg. Dit is de plek waar in 1417 de kerk van Staphorst stond. Nu is daar alleen nog een kerkheuvel te zien. Een begroeide bult midden in het weiland.
Met dezelfde technieken als vroeger gaat Laudy weer een kerkklok gieten. Het gat in het weiland is al gegraven.

In de oorlog gestolen

In 1943 werden de twee luidklokken die horen bij de grote kerk gestolen door de Duitsers. Een van de klokken kwam beschadigd terug en wordt nu gerestaureerd in het Brabantse Asten. De tweede klok kwam nooit terug.
Om de klok te kunnen gieten heeft Simon Laudy al een vorm laten maken. Die wordt met een grote kraan in het gat getakeld, centimeter voor centimeter. "Het zijn allemaal erg gevoelige materialen. De vorm kan barsten" zegt Laudy.
Als de vorm op zijn plek staat, wordt begonnen aan het opbouwen van een twee meter hoge oven. Pas als deze staat kan het brons gesmolten worden en in de avond kan de klok dan gegoten worden. "Ik verwacht rond 21.00 kan beginnen. In het donker is dat een mooi gezicht."

Publiek

Publiek is welkom om het gieten te bekijken. "Wij doen dit maar een of twee keer per jaar. Het is bijzonder om het op locatie te doen. Vroeger ging het ook zo. Toen hadden ze geen vrachtwagens en goede wegen om de klok te vervoeren, dus dat kon alleen maar zo dicht mogelijk bij een kerk gebeuren."
Zaterdagmiddag moet de klok helemaal klaar zijn. Burgemeester Theo Segers van Staphorst zal dan de eerste aanslag - met een klepel - verzorgen.

Historieherstel 2017

De stichting Historieherstel 2017 is na het maken van de klok nog niet klaar. "De klokken hingen vroeger aan een klokkenstoel" zegt voorzitter Roelof Talen. "Daar moeten we alleen nog de nodige financiering voor vinden. Maar dat gaat zeker lukken." De stichting wil uiteindelijk het hele gebied rond de kerkheuvel toegankelijk maken met wandelpaden en historische informatie.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.