Vanaf vandaag tank je E5 of B7: "Vooral op vakantie een uitkomst"

Het is even wennen bij de pomp: Euro 95, Euro 98 en diesel krijgen er nieuwe namen bij. Het idee is dat in de hele Europese Unie dezelfde codes worden gebruikt, zodat je bij het tanken in ander land weet wat je in je auto giet.

Benzine zal in de meeste gevallen E5 gaan heten, diesel B7. Jeroen Vos van de tankstations van Avia Weghorst legt het uit. "Bij Euro 95 en 98 staan de getallen voor het octaangehalte in het product. De nieuwe toevoeging E5 geeft aan dat er maximaal vijf procent ethanol, biobrandstof, is toegevoegd."

Pas volgend jaar verwacht Vos benzine met de aanduiding E10 te gaan verkopen, met dus tien procent ethanol erin verwerkt. "Zoals het er nu uitziet wordt dat oktober 2019."

Diesel

Ook diesel krijgt een eigen code. Reguliere diesel wordt aangeduid met B7, wat betekent dat er maximaal zeven procent biodiesel in verwerkt mag zijn. De codes B10, B100 en XTL zullen in de praktijk nog weinig voorkomen. Gas krijgt in heel Europa het etiket LPG.

Vos vindt de nieuwe toevoegingen wel een goed idee. "Ook in nieuwe auto's komt de aanduiding terug, op de binnenkant van het tankklepje. Zo weet je zeker wat je moet tanken bij de pomp. En het geldt in de hele EU, dus in alle Europese landen zie je snel welk product je toe moet voegen aan je auto. Het gaat om een stukje herkenbaarheid."

"Handig op vakantie"

Klanten van de Avia aan de Twekkeler Es in Enschede valt het nog niet echt op. "Ik heb er niet naar gekeken", zegt er een. Wel denkt hij dat de stickers handig kunnen zijn. "Ik ben dit jaar op vakantie in Frankrijk geweest en daar wordt benzine en diesel een beetje raar aangegeven. Dan zijn eenduidige stickers wel een uitkomst."

Avia Weghorst is al wekenlang bezig om bij alle 130 tankstations die het bedrijf bezit nieuwe stickers te plakken. "We werkten van Noord-Nederland naar beneden. Trouwens, het is een extra etiket. Nergens verdwijnen de oude namen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede benzine diesel tankstation Nieuws
Deel dit artikel: