Basisschool blijft in Tuk en gaat samen met kinderopvang en dorpshuis

Basisschool 't PuzzelsTuk mag in Tuk blijven. De school wordt wel samengevoegd in één pand met de kinderopvang en het dorpshuis. De gemeente gaat op zoek naar een geschikte plek voor nieuwbouw. Twee mogelijke locaties worden de komende tijd onderzocht.

Twee locaties in Tuk zijn volgens de gemeente geschikt: de plek van het huidige noodgebouw aan de Pasmanweg of bij Villa Oostwold. Van beide locaties worden de voor- en nadelen op gebied van onder meer verkeersveiligheid, parkeermogelijkheden en geluidszones op een rijtje gezet.

Meerwaarde

Het samenvoegen van de drie functies in één gebouw heeft een grote meerwaarde, vindt wethouder Marcel Scheringa: "Voor het dorpshuis, zodat die de beschikking krijgt over een grotere zaal. De kinderopvang kan gebruik maken van een gezamenlijke speelzaal en de school krijgt nu zekerheid over de huisvesting."

Lang was de toekomst van 't PuzzelsTuk onzeker. De school startte zeven jaar geleden in een noodgebouw, maar groeide minder hard dan verwacht. De noodzaak voor nieuwbouw leek daarmee van de baan. De kinderen konden beter worden ondergebracht bij andere scholen in de buurt, vond de gemeente.

Protest

Daar werd door het schoolbestuur en ook door de bewoners van Tuk fel tegen geprotesteerd. Juist de onzekerheid over de huisvesting maakte dat de school niet groeide, vonden ze. Nieuwbouw zou de school juist aantrekkelijk maken voor ouders uit Tuk en wijde omgeving.

Het kleine dorpsschooltje werd onderdeel van de coalitieonderhandelingen. Met als resultaat dat de school in Tuk mag blijven en een mooi nieuw gebouw krijgt, op voorwaarde dat de school de locatie deelt met het dorpshuis en de kinderopvang.

Monument

Alle betrokken partijen zijn het erover eens dat samenwerking een goede oplossing is. Nu is dus alleen nog de vraag: waar? In Villa Oostwold zit nu al kinderopvang het Woldkasteel en het dorpshuis. Maar de villa is een monument en daar mag niet zomaar aan verbouwd worden.

Ook aan de noodlocatie kleven nadelen, zo ligt het gebouwtje pal naast een industrieterrein en sportvelden. De gemeente wil in 2019 een definitieve keus hebben gemaakt. Op zijn vroegst in 2021 kunnen de kinderen in Tuk dan naar een nieuw schoolgebouw.

Deel dit artikel: