Museum MORE wint Sacha Tanja Penning

Het unieke museum voor Modern Realisme in Oost-Nederland, Museum MORE, kreeg vandaag de Sacha Tanja Penning 2018. Het is de eerste keer dat een museum deze prestigieuze prijs krijgt.

"De penning waardeert en bevordert Nederlandse realistische topkunst", beschrijft Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, die de prijs vandaag overhandigde.

"Museum MORE heeft het Nederlandse kunstlandschap verrijkt, al is het pas sinds 2015 open. Het in zeer korte tijd gerealiseerde smaakt naar meer en met hetgeen tot nu toe bewezen kan dit niet anders dan positief uitpakken," staat in het juryrapport.

Uniek in Oost-Nederland

Museum MORE in Gorssel, in het Overijssels-Gelders grensgebied, is uniek in Oost-Nederland en trekt bezoekers uit de wijde regio en heel Nederland. Het herbergt de collectie van zakenman Hans Melchers die hij voor een belangrijk deel verkreeg uit de boedel en kunstcollectie van de failliet gegane DSB bank en toenmalige eigenaar Dick Scheringa.

Melchers wilde deze Nederlandse modern realistische werken in Nederlands bezit houden. De MORE collectie bestaat onder meer uit werk van Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch, Dick Ket, Raoul Hynckes, Charley Toorop, Erwin Olaf en Annemarie Busschers.

Waardering in bezoekersaantallen

Het afgelopen jaar ontvingen MORE en de tweede locatie Kasteel Ruurlo, zo’n 270.000 bezoekers. Forse aantallen voor een museum in onze regio, dat bovendien nieuw en in particulier eigendom is.

"Dit is echt een hele fijne verrassing, we zijn heel trots", vertelt Ellen van Slagmaat, woordvoerder van Museum MORE.

Juryrapport

"De jury acht de winnaar van de Sacha Tanja Penning 2018 een belangrijke toevoeging en zeer gewaardeerde partner in de vertegenwoordiging van de hedendaagse figuratieve kunst in Nederland."

De jury bestaat dit jaar uit Emily Ansenk, (directeur Kunsthal Rotterdam), Suzanne Swarts (directeur Museum Voorlinden), de eerder genoemde Wim Pijbes (directeur Stichting Droom en Daad en oud-directeur Rijksmuseum Amsterdam) en de winnaar van afgelopen jaar, kunstenaar Koen Vermeule.

Nieuwe kunst

MORE kan met deze prijs weer nieuwe modern realistische kunst toevoegen en laten zien, want aan de penning is een geldbedrag verbonden van tienduizend euro.

MORE wil daarmee het schilderij Prop Table (after El Greco) van Lara de Moor kopen. Zij wordt gezien als één van de meest getalenteerde figuratieve Nederlandse kunstenaars van dit moment, aldus Museum MORE.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Cultuur Gorssel Kunst Nieuws
Deel dit artikel: