'NAM gaat locatie bij Weerribben-Wieden definitief verlaten'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat de winningslocatie bij Nationaal Park Weerribben-Wieden verlaten. Dat heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken vanmiddag gezegd op het Algemeen overleg Mijnbouw in Den Haag.

De sanering van de winningslocatie kan nog wel lang op zich laten wachten, omdat de NAM beschikt over slechts één boortoren. Zo'n boortoren is nodig om locaties te saneren.

Op korte termijn gesprek

Omdat volledige sanering nog lang kan duren, heeft Wiebes de provincie Overijssel en de NAM gesommeerd om in gesprek te gaan over het verontreinigde gebied direct naast de Weerribben-Wieden.

Volgens GroenLinks Overijssel-fractievoorzitter Robert Jansen heeft Wiebes aangegeven dat de locatie ontmanteld wordt en dat de NAM de plek gaat verlaten. Dat hing volgens Jansen al enige tijd boven de markt. De locatie, die officieel in Wanneperveen ligt, was namelijk al inactief.

Geen spoedeisende verontreiniging

Voorafgaand aan het algemeen overleg heeft de provincie rapporten op laten stellen van alle NAM-locaties in Overijssel. Bij de locatie nabij de Weerribben-Wieden werd verontreiniging aangetroffen, maar het ging hier niet om 'spoedeisende verontreiniging'.

In zo'n geval mag de NAM wachten met saneren tot een 'natuurlijk moment' zich voordoet. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er andere werkzaamheden in het gebied worden gedaan. De provincie kan de sanering van een put niet afdwingen, zo valt te lezen in een brief van Wiebes.

Overleg

Het overleg tussen de provincie en de NAM moet gaan uitwijzen op welke termijn de put in Wanneperveen gesaneerd wordt. "Het onderzoek naar de locatie is al gedaan", zegt Jansen, doelend op het door de provincie opgestelde rapport. "Dus theoretisch zou het snel kunnen gebeuren."

Deel dit artikel: