Weblog: een tweede blik op het werk van Edith Meijering verandert je inzicht

Edith Meijering weet wat ze wil. Meer bekendheid. Autonoom zijn. Aan het water zitten terwijl ze werkt. Ze schildert. "Ik ben altijd aan het werk". Geboren in Deventer, deed ze de kunstacademie in Kampen. Edith maakte aanvankelijk veel zelfportretten en is dat -als je goed kijkt en luistert- blijven doen.

Ze onderzoekt, verbeeldt en probeert dan soms achteraf te beschrijven wat er gebeurde. Of dat in woorden de kern raakt is nog maar de vraag, maar zo erg is dat eigenlijk niet omdat de verschillende en verdiepte lagen in haar werk voor zich spreken. 

De vrolijke kleuren en ogenschijnlijk mooie beeltenissen, grijpen je aan zodra je er een vierde seconde naar kijkt. De tweede blik verandert je inzicht. Waardoor de vraag van wat je werkelijk ziet zich alleen maar meer aan je opdringt. 

Ik sprak Edith in haar atelier in de Zutphense binnenstad. Ze zit daar al vele jaren en kan het daarom nog betalen. De ruimte is het afgelopen half jaar gesaneerd omdat er volop asbest zat. Dat betekende ruimte maken, niet werken en enorm veel overleg met instanties. Tot ze er zowat tureluurs van werd. Ze had juist een reis naar Noorwegen achter de rug, 'artist in residence' noemen ze dat. Overal ter wereld zijn plekken waar je als kunstenaar een tijdje op uitnodiging mag zitten. Weg van alles. Edith ging naar Noorwegen en maakte daar niet haar eerste, maar wel een hele mooie film met Jeff von D, over haar ervaring ter plekke. Want wat gebeurt er eigenlijk met je als je los van alles met een koffertje met wat schildersspullen, kwasten en inkt neerstrijkt op een rots aan het water? 

Lees verder onder de foto...

Edith Meijering (Foto: RTV Oost)
Edith Meijering (Foto: RTV Oost)
Fotograaf: RTV Oost
Edith Meijering

Water is voor haar van levensbelang ontdek ik. Ze gebruikt het om te schilderen en aan het water krijgt 'mijn kop rust'. Ze wordt een met de omgeving en kan zo intuïtief schilderen als ze eigenlijk elke dag zou willen. 

Het was een bijzondere en fijne ontmoeting. Edith gaf veel van zichzelf, ze legde uit, lichtte toe.... en toch: haar werk biedt meer. Zij hoeft dat ook niet uit te leggen, realiseer ik me - iets dat Fundatie-directeur Ralph Keuning me ooit zei - en bij Edith Meijering is dat 100% waar. 

Kijk maar, zondag in OverUIT de Kunst op TV Oost om 11.35, 12.35, 1720, 18.20 en 19.20 uur.

Inga Tjapkes

Meer over dit onderwerp:
Cultuur OverUIT de Kunst Weblogs
Deel dit artikel: