Lijk in Spartelvijver: ‘Dit is verschrikkelijk voor een dorpje als Sibculo’

Omstanders zagen er geen menselijk lichaam in, maar de wandelaars uit Kloosterhaar bleven er op aandringen om alarm te slaan. En toen de brandweerman met een bootje ter plaatse ging, werd inderdaad het stoffelijk overschot van een man uit de Spartelvijver boven water gehaald. “Dit is verschrikkelijk voor een dorpje als Sibculo.”

De Spartelvijver - in de bossen aan de rand van Sibculo, vrijwel op de rand van Salland met Twente - is een populaire locatie. In de zomer neemt de lokale jeugd er een verkwikkende duik, buiten het seizoen wordt er volop gewandeld.

Wandelend stel
Net als het stel uit Kloosterhaar dat bezig was met een wandeling toen het iets zag drijven. Wat verderop in het water. Een lichaam, zo meenden ze te zien. Waarop ze aanklopten bij omwonenden.


Maar die dachten dat het wat anders was. Een stuk afval wellicht. De Kloosterhaarders hielden echter bij hoog en laag vol dat het een mens moest zijn. Meenden zelfs de contouren te ontwaren. Waarop toch maar werd besloten de politie te alarmeren.

Groot alarm
Ook de motoragent, die als eerste ter plaatse was, dacht niet meteen aan een mens. Maar om aan alle twijfels een einde te maken, werd de brandweer ingeseind. Toen die met een bootje er naartoe voer, werd al snel de ernst van de situatie duidelijk en werd groot alarm geslagen.


Beroemdste Sibculoër
Martijn Groote is weerman in Sibculo en, omdat hij regelmatig op nationale radio te horen is, uitgegroeid tot de beroemdste inwoner van het dorp. Hij was al snel ter plaatse gisteravond. “Ik kreeg een appje en ben er meteen naartoe gegaan.”

Even later werd het stoffelijk overschot van een nog onbekende man op de kant gehaald. “We hebben geen idee wie het is. Er wordt hier in Sibculo niemand vermist. Maar de persoon kan natuurlijk ook uit een van de omliggende dorpen of van verder weg komen.”


Langere tijd in water
Nader onderzoek moet nu uitwijzen hoe de persoon om het leven is gekomen en hoe lang hij in het water heeft gelegen. Afgaande op de verregaande staat van ontbinding waarin het lichaam verkeerde, gingen de omstanders er gisteravond meteen al vanuit dat hij langere tijd in het water heeft gelegen.


'Verschrikkelijk'
Forensisch experts moeten onder meer bepalen of de man eventueel door een misdrijf om het leven is gekomen. Maar een menselijk lichaam dat langere tijd in de Spartelvijver van Sibculo rond dreef? Martijn gruwt alleen al bij de gedachte. Ongeacht of de persoon nu uit het dorp zelf of van elders afkomstig is. “Dit is natuurlijk verschrikkelijk voor een dorp als Sibculo. Dit is hier nog wel een tijdje het gesprek van de dag.”

Meer over dit onderwerp:
Sibculo Nieuws
Deel dit artikel: