Legervoertuigen over de IJssel bij Olst tijdens oefening Defensie

In een paar uur tijd een nieuwe brug over de IJssel bouwen en daar direct met twaalf legervoertuigen overheen rijden. Het gaat volgende week gebeuren bij Olst, waar Defensie een grote oefening houdt.

Recce Canonshot, dat is naam van de oefening die begint op woensdagavond en eindigt op donderdagochtend. “Een eerbetoon aan de gelijknamige operatie in april 1945”, aldus woordvoerder Henkjan Pap van Defensie. Destijds staken Canadese bataljons tijdens die operatie de IJssel over bij Gorssel.

De IJssel oversteken is wat de militairen komende week bij Olst opnieuw gaan doen. Woensdagmiddag wordt gestart met de aanleg van een tijdelijke brug over de rivier. Pap: “De IJssel is daar ongeveer honderd meter breed. Bepaald geen beekje dus.”

Fenneks

Terwijl bij de IJssel gewerkt wordt aan de brug, starten de legervoertuigen in het Gelderse Eibergen aan de operatie. Twaalf pantserwagens, de zogeheten Fenneks, starten op de openbare weg en slaan vervolgens af richting Olst. In overleg met Rijkswaterstaat is daar de scheepvaart over de IJssel gestremd.

Pap kijkt uit naar de oefening: “Dit gebeurt zeker niet elke week. Het is een grootschalige oefening en ook voor ons bijzonder.”

Meer over dit onderwerp:
defensie oefening olst Salland Nieuws
Deel dit artikel: