SP: 'Sanering asbestdaken uitvoeren met ondersteuning provincie en gemeenten'

De eigenaren van asbestdaken moeten bij de verplichte sanering in de komende jaren ondersteund en begeleid worden door de provincie en de gemeenten. Het is een onmogelijke opdracht voor particulieren om de operatie zelfstandig uit te voeren. Dat stelt de SP in een reactie op het besluit in de Tweede Kamer dat het hebben van asbestdaken na 2025 strafbaar is.

In aansluiting daarop heeft de SP-fractie in Hengelo verzocht samenwerking te zoeken met andere Twentse gemeenten en de provincie Overijssel om de gigantische saneringsoperatie verantwoord te kunnen uitvoeren. Eigenaren van asbestdaken - ook de bezitters van kleine schuurtjes met golfplaten - moeten kunnen rekenen op duidelijkheid en steun van de gemeenten. Vooral als het gaat om de kosten van de sanering en de bijdragen daarvoor.  

Veilig afvoeren van asbest

Juist in Twente - vanwege de enorme productie van asbest golfplaten door Eternit in Goor - heeft de verplichting tot het saneren enorme gevolgen. Het zijn niet alleen de kosten voor vervanging van de daken die de eigenaren voor grote problemen kunnen stellen, maar ook de veiligheid.

Vincent Mulder, raadslid voor de SP in Hengelo: "Het is vrij onbegrijpelijk dat bezitters van kleinere asbestdaken, zoals van tuinhuisjes en schuurtjes wel zelf hun asbestplaten mogen verwijderen en de houders van grotere schuren en stallen, grotere daken dan 35 vierkante meter verplicht zijn dit door asbestsaneringsbedrijven te laten doen. Hiermee laadt de overheid een onverantwoord groot risico op zich en ook op de schouders van de zelfsaneerders."

Saneringsbedrijven schieten als 'paddenstoelen uit de grond'
De SP vindt bovendien dat gemeenten en provincie Overijssel de sanering niet moeten overlaten aan commerciële asbestsaneringsbedrijven, maar dit in eigen hand moeten nemen. Raadslid Hugo Koetsveld: "Er is een enorme saneringscapaciteit nodig in een relatief korte tijd. Om te voorkomen dat er nu snel allerlei bedrijfjes als paddenstoelen uit de grond gestampt worden en de prijs wordt opgedreven, zouden de gemeenten in Twente de handen ineen moeten slaan en zorgen voor verantwoorde en goedkopere sanering. Daarmee kan ook het risico van fraude en onzorgvuldige sanering door snelle cowboys in de markt worden voorkomen."


De kosten van de asbestsanering, zo vindt de SP, moeten worden verhaald op Eternit.

Meer over dit onderwerp:
asbestdaken SP Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: