Twentse coureur Shirley van der Lof benieuwd naar ‘Formule 1’ voor vrouwen: ‘Sta hier wel voor open'

Het was altijd haar grote droom om als vrouwelijke coureur door te dringen tot de Formule 1. Net nu Shirley van der Lof de racerij sinds een aantal jaren op een lager pitje heeft gezet, werden deze week plannen gelanceerd voor een speciale vrouwenklasse. “Ik volg de ontwikkelingen op de voet en sta hier wel voor open.”

Ze kreeg het racen met de welbekende paplepel ingegoten. Via vader Alexander, maar vooral ook via haar grootvader. Opa Andries was namelijk de allereerste Nederlandse coureur ooit in de Formule 1. Of ‘Opa Ferrari’, zoals Shirley hem altijd noemde.


Kredietcrisis zit ambitie in de weg
Jarenlang timmerde de geboren Haaksbergse, die intussen met partner en driejarig dochtertje Ysabel in Ubbergen woont, ambitieus aan de weg. Met eigenlijk maar één doel: doordringen tot het mannenbolwerk dat Formule 1 heet.


Maar het kwam er nooit van bij de nu 31-jarige Shirley. “Ik reed in de Formule 3 toen de wereldwijde crisis losbarstte. Sponsoren haakten af en de racerij werd financieel steeds lastiger. We hebben toen besloten om in een minder dure klasse te gaan racen.”


Historische races
Sinds een aantal jaren rijdt Shirley zogenoemde historische races. “Met een Porsche 911 uit de zestiger jaren. Een klasse overigens waar het er wel degelijk erg fanatiek aan toe gaat. Er rijden enkele voormalig Formule 1-coureurs en er wordt echt op het scherpst van de snede gestreden.”


W Series
Deze week werd bekend dat er plannen zijn voor de W Series, een internationale klasse exclusief voor vrouwen, die volgend seizoen van start gaat. “Uiteraard heb ik erover gelezen. Er wordt gereden in Formule 3-wagens. Dezelfde auto's dus waar ik ook in heb gereden.”


Of ze het zelf ziet zitten? “Ik ben van plan om me er de komende tijd wat meer in te verdiepen. Zeker met een prijzenpot van 1,5 miljoen dollar. Want een financiële vergoeding is niet vanzelfsprekend in de racerij, met uitzondering dan van de Formule 1. Bovendien wordt er gereden in het voorprogramma van de DTM-klasse, waardoor je verzekerd bent van veel publiek."

Veel veranderd
Al is er op het persoonlijke vlak wel het nodige veranderd. "Met de verantwoordelijkheden die een moeder heeft, ga je toch wat voorzichtiger rijden. Want het blijft toch een verantwoordelijke sport.”


Ze is echter wel benieuwd of de W Series wat voor haar zouden zijn. “Geen idee of je als 32-jarige nog zou kunnen meekomen, maar ik sta er wel voor open. Racen blijft toch mijn grote passie.”

Meer over dit onderwerp:
Haaksbergen Formule 1 Nieuws Sport Overige Sporten
Deel dit artikel: