'Snelwegschutters' ook verdachten in moordzaak Ali Aydin

Minimaal vier van de zes vermeende 'snelwegschutters' in Enschede zijn ook in beeld als verdachten in de moordzaak Ali Aydin. Dat bleek vandaag in de rechtbank in Almelo.

Daar stonden twee van de zes vermeende 'snelwegschutters' voor de rechtbank. Ze worden ervan verdacht afgelopen juli vanuit een rijdende auto op een andere andere auto geschoten te hebben. Dat gebeurde dichtbij de snelweg in Enschede. Volgens de politie was het een regelrechte moordpoging. Het Openbaar Ministerie spreekt van 'wild-west-taferelen'. 

Ali Aydin

Nu blijkt dat een aantal van deze vermeende snelwegschutters ook in beeld is voor de moord op Enschedeër Ali Aydin. Die kwam om in een steeg aan de Schietbaanweg op 11 december vorig jaar. Aydin woonde in het huis naast het steegje waar hij werd gevonden. In het huis werd een hennepkwekerij gevonden, maar of de dood van Aydin iets met die kwekerij te maken heeft, is niet bekend.

Afgeluisterd
Zeker vier van de vermeende snelwegschutters werden in het onderzoek naar de dood van Ali Aydin afgeluisterd. In telefoongesprekken hebben ze het over een 'ijzer' dat ze gekregen hadden van ene 'Dikke Buik'. 

Om in een ander gesprek, net na de schietpartij bij de snelweg, te zeggen dat 'het ijzer' heet is. Op camerabeelden is te zien dat één van de verdachten precies op dat moment een pistool verstopt, terwijl hij aan het bellen is.

Bijrijder

Degene die in juli dichtbij de snelweg beschoten is, is een Rotterdammer. Hij zegt gezien te hebben dat de bijrijder van de auto op hem schoot. "Het was een Somaliër." Een getuige heeft aan de politie verklaard dat er drie getinte personen uit de auto kwamen, van waaruit is geschoten.

Advocaten van de verdachten zeggen dat er weinig tot geen bewijs tegen hun cliënten is. Zo zijn er geen vingerafdrukken op het wapen gevonden. Ook kan volgens hen niet aangetoond worden wie er in die auto hebben gezeten.

Onderzoek

Het OM erkent dat het onderzoek naar de schietpartij bij de snelweg nog niet is afgerond. Zo wordt nog onderzoek gedaan naar eventueel DNA op het gevonden pistool en bekeken of de kogels in de beschoten auto overeenkomen met het gevonden wapen.

Coke

Naast het schieten bij de snelweg en eventuele betrokkenheid bij de moord op Ali Aydin, worden de mannen ook nog verdacht van cocaïne- en wapenbezit. De rechtszaak gaat binnen drie maanden weer verder.

Deel dit artikel: