nieuws

Ondanks waarschuwingen vooraf toch klachten van boeren over Defensie-oefening

Oefening met militaire helikopters zorgt voor overlast bij boeren
Oefening met militaire helikopters zorgt voor overlast bij boeren © Koninklijke Luchtmacht
De afgelopen weken vlogen de helikopters en de transport-, jacht- en gevechtsvliegtuigen van Defensie weer laag over de weilanden van Overijssel. En hoewel Defensie de oefening Falcon Autumn vooraf heeft aangekondigd, blijft het voor boeren lastig hierop te anticiperen. "Moet ik mijn vee dan maar vier weken binnen houden?"
Het Ministerie van Defensie laat weten rond de vijftig klachten te hebben gekregen vanuit Overijssel omtrent schade en geluidsoverlast van de oefening. Geen verontrustend aantal, aldus Defensie.

Kabaal

Eén van de klagers is Gerrit Wermink, melkveehouder in Ommen. Tijdens deze oefening ging het goed, maar bij een eerdere militaire oefening braken zijn koeien als eens uit: "Die helikopters vliegen zo laag, met zo veel kabaal. Zo'n koe kan dat niet thuisbrengen, die raakt in paniek." 
Hij vraagt zich af er niet wat meer rekening kan worden gehouden met de natuur tijdens dergelijke oefeningen: "Ik snap dat ze moeten oefenen, daar sta ik ook wel achter. Maar dit gaat te gek. Moet dat zo lang duren? En kan dat niet boven rustiger gebied?" 

Aangekondigd

Om de boeren tegemoet te komen heeft Defensie in de aanloop naar en tijdens de oefening via onder andere gemeentes en media de vliegbewegingen van Falcon Autumn aangekondigd. Daar schiet Wermink niets mee op: "Ze kondigen alleen de oefening aan. Niet de exacte locatie, niet de precieze overvliegdagen."
"Moet ik mijn vee dan maar vier weken binnen houden?" vervolgt Wermink. "Dat kost me mijn weidepremie bij de melkfabriek. Die willen graag dat vee buiten loopt, ik wil dat zelf ook graag. Door de droogte deze zomer stonden ze al drie weken binnen. Nog vier weken erbij en ik was niet aan mijn weidedagen gekomen."

Blinde paniek

Op Twitter deelde Wermink eerder deze week een video van een overvliegende helikopter boven zijn weiland. Het leverde hem veel reacties op: "Veel collega's die wél uitbraak hadden. En ik sprak iemand die toevallig alles binnen had voor het inregelen van een melkrobot toen er een helikopter recht over de stal vloog. Was ook blinde paniek, hoor."
Schade vergoed
Defensie heeft beloofd eventuele schade voor boeren te vergoeden. Wermink hoopt dat ze daar secuur naar kijken: "Een uitgebroken koe kost meer dan alleen nieuw schrikdraad en dierenartskosten. De melk-productie lijdt eronder, de foklijn wordt aangetast. Ik vraag me af of ze daar rekening mee houden."
En dan is er nog de schade aan de rest van de natuur, besluit Wermink. Want niet alleen koeien schrikken van het lawaai: "Hazen, vogels, herten; alles raakt op 'n biester."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.