nieuws

Woonwagenbewoners demonstreren voor meer standplaatsen in Enschede

Een klein groepje woonwagenbewoners demonstreert in Enschede voor meer standplaatsen voor woonwagens. Ze willen een gesprek met de burgemeester en de wethouder over meer standplaatsen. "We blijven hier staan zolang als nodig is."
Volgens de demonstranten zijn er veel te weinig standplaatsen in Enschede. Op dit moment zijn er twee plekken waar woonwagens staan: aan het Sleutelkamp en het Kermiskamp.

Nieuwe woonwagenplaatsen

Volgens de actievoerders zijn er in Enschede zo al snel zo'n dertig gezinnen die graag in een woonwagen willen wonen. Dat zou bijvoorbeeld verdeeld kunnen worden over drie of vier nieuwe plekken. Daarmee komen ook weer zo'n dertig woningen vrij die dan naar andere mensen kunnen, zeggen ze. 
De laatste maanden wordt steeds vaker gedemonstreerd door woonwagenbewoners die meer standplaatsen willen. Plekken die leeg komen te staan - door bijvoorbeeld sterfte of verhuizing - worden in veel Nederlandse gemeenten niet toegekend aan woonwagenbewoners, maar worden op andere manieren ingevuld.

'Uitsterfbeleid'

In mei 2017 schreef de Nationale Ombudsman nog een rapport over dit zogenoemde uitsterfbeleid. Sinds 2014 zijn zo'n tien gemeenten en een aantal woningcorporaties door het College voor de Rechten van de Mens berispt omdat ze woonwagenbewoners, Roma en Sinti zouden hebben gediscrimineerd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.