Provinciale proef met draadloos internet buitengebied in Gramsbergen

In het buitengebied van Gramsbergen wordt binnenkort op 16 adressen draadloos breedband internet getest. Het gaat om het gebied ten noordoosten van Gramsbergen dat niet aangesloten kan worden op het glasvezelnetwerk.

De meeste inwoners en bedrijven zijn voor het einde van dit jaar aangesloten op het snelle glasvezel voor hun internetverbinding door Cogas. Bij zo'n 4% van de mensen was het te duur om ze rechtstreeks aan te sluiten. De helft daarvan heeft voor een maatwerk-oplossing gekozen maar voor een aantal mensen in Hardenberg was zelfs dat financieel niet haalbaar, ook niet met bepaalde provinciale regelingen.

Bijvoorbeeld voor bewoners in het gebied tussen Gramsbergen en Coevorden, daar zou een kabel onder het kanaal Almelo de Haandrik aangelegd moeten worden. Dat is financieel niet haalbaar.

Zoektocht

Vanuit de provincie is daarom een onderzoek naar alternatieven opgestart. In het gebied rond de buurtschappen Holtheme, de Meene en de Haandrik wordt gekeken of een snelle breedband internetverbinding goed genoeg gaat werken. De gemeente Hardenberg werkt graag mee aan de proef.

De bedoeling is om een zendmast te bouwen op het punt waar de glasvezelkabel eindigt, die zendmast straalt dan de verbinding door naar de boeren, bewoners en bedrijven die in het gebied zitten. Naar verwachting wordt de zendmast in december gebouwd, eind januari zou het systeem dan kunnen gaan draaien.


Proef met draadloos internet
Als blijkt dat draadloos breedband een goede oplossing is, wordt het mogelijk om dit voor meer, vergelijkbare, situaties in Overijssel aan te leggen.

Deel dit artikel: