nieuws

Woonwagenbewoners Enschede en Rijssen blijven protesteren: "Willen niet aan de kant worden geschopt"

Een groepje woonwagenbewoners in Enschede voert nog steeds actie voor meer standplaatsen. Ook in Rijssen laten kampbewoners van zich horen. "Wij zijn één familie, we horen bij elkaar. We voelen ons hier thuis."
Veel gemeenten voeren een zogenoemd uitsterfbeleid. Vanwege ordeproblemen en kleine of grote criminaliteit proberen ze woonwagenkampen te laten verdwijnen door geen nieuwe woonwagens toe te laten wanneer er een vertrekt.

Beleid in strijd met wet

Herman Hendriks is een woonwagenbewoner in Enschede en wil dat de gemeente zich soepeler opstelt. "We willen meer standplaatsen voor ons volk." Hij krijgt bijval van Johan Pril. "Wij reizigers willen niet meer aan de kant worden geschopt. Wij willen gewoon waar we recht op hebben."
Hendriks en Pril hebben een punt. Het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman hebben gezegd dat het uitsterfbeleid in strijd is met de wet. Ze oordelen dat de eigen culturele identiteit van woonwagenbewoners in Nederland te weinig wordt erkend.
"Wij zijn één familie, wij horen bij elkaar", zegt Hendriks. "Bij een burger moet je aanbellen voordat je binnenkomt, bij ons staat de deur open. Als je iets te eten of drinken wilt, weet je de koelkast te vinden."

Alleen directe familie krijgt nieuwe plek

Volgens de actievoerders heeft Enschede momenteel het beleid dat alleen eerstegraads familieleden van woonwagenbewoners kans maken op een plekje. Pril woont, tot zijn spijt, momenteel in een 'gewone' woning. Hij wil dat de gemeente hem óók een plek geeft op een kamp. "Ik heb mijn leven lang in een wagen gewoond en heb jarenlang in en rondom Enschede gestaan. Na mijn echtscheiding wilde ik een nieuwe wagen aanvragen, maar toen kreeg ik te horen dat er geen plekken meer bijkwamen."
De protesterende bewoners staan op een perceel vlakbij de A35 waar ooit woonwagens hebben gestaan. Ze gaan morgen in gesprek met de gemeente. Pril hoopt dat die extra plekken toezegt. "Er moeten meer plekken bijgebouwd worden, een paar kleine kampjes ofzo rondom Enschede."

Rijssen

Ook in Rijssen wordt actiegevoerd door inwoners die een standplaats eisen. Ze zijn met drie caravans samengekomen aan de Reigerstraat, waar de gemeente voor één wagen plek heeft gereserveerd. De gemeente staat volgens de bewoners geen extra woonwagens toe, terwijl daar wel plek voor is.
Vanmiddag hebben de actievoerders met de gemeente Rijssen-Holten gepraat. Volgens Cynthia Finke, een van de demonstranten, hield de gemeente voet bij stuk. "De gemeente heeft ons verzocht weg te gaan. Maar wij gaan niet weg voordat we zwart op wit hebben staan dat we een standplaats krijgen."
Ook in Rijssen voeren kampbewoners actie
Ook in Rijssen voeren kampbewoners actie © Madelien Jansen / RTV Oost
Eerder paste de gemeente Deventer haar beleid al aan na de uitspraak van het mensenrechtencollege. Daar komen zestien nieuwe locaties bovenop de 91 al bestaande woonwagenplekken. De gemeente erkende toen dat in de voorbije jaren de rechten en de woonbehoeften van woonwagenbewoners niet goed zijn ingeschat.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.