Waarom werden supporters van MVV naar huis gestuurd voor duel met FC Twente?

Geen alcohol in supportersbussen. Die duidelijke afspraak was gemaakt voorafgaande aan het duel FC Twente - MVV. Supporters waren op de hoogte van die afspraak en dus was het logisch dat supporters die toch alcohol bij zich hadden, werden teruggestuurd stellen politie en gemeente. Op Facebook hekelt Vak-P de manier waarop de supporters zijn ontvangen: "In Enschede pakt Onno alles net iets anders aan."

Een leeg uitvak aan het begin van het duel tussen FC Twente en MVV. Durfden de gasten niet of was er iets anders aan de hand? Dat laatste dus. De supportersbussen van MVV waren op weg naar Enschede aan de kant gezet voor een alcoholcontrole. "Vooraf waren afspraken gemaakt en één daarvan was dat op de heenweg geen alcohol gedronken mocht worden", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Weigering controle

Een woordvoerster van de politie laat weten dat in de twee bussen die zijn teruggestuurd alcohol is gevonden. "De supporters in de bussen wilden zich niet laten controleren op alcoholgebruik, waardoor is besloten niet de bus in te gaan, maar de hele bus terug te sturen", aldus de woordvoerster. 

Speciale maatregelen

Het is een standaardprocedure. In de aanloop naar de duels in De Grolsch Veste vindt overleg plaats tussen de gemeente, politie en FC Twente om te bekijken of er nog speciale maatregelen nodig zijn om de wedstrijd netjes te laten verlopen. Voor het duel met MVV was dat het geval aanzien supporters van MVV de laatste weken negatief in het nieuws waren geweest. 

Na het bekerduel met FC Utrecht braken eind vorige maand rellen uit. Die ontstonden nadat de meegereisde supporters van MVV door een hek in het bezoekersvak braken. De politie moest de vechtende supportersgroepen uit elkaar halen. 

Buscombi

Om problemen in Enschede te voorkomen werd afgesproken dat de supporters die vanuit Maastricht naar Enschede wilden afreizen gebruik moesten maken van een buscombi en in die bussen op de heenweg niet mochten drinken. "Dat bevordert vaak de sfeer in het stadion niet" aldus de woordvoerder. 

De maatregelen tegen de supporters van MVV leidden tot boze reacties op Twitter onder meer richting burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede.

Te laat

De woordvoerder van de gemeente is verbaasd over de reacties op Twitter en met name over reactie aan het adres van de burgemeester. "De afspraken zijn door FC Twente afgestemd met MVV zoals dat gebruikelijk is in de Keuken Kampioen Divisie. Iedereen wist er dus van."

Volgens de politie waren de bussen te laat vertrokken. "Er was een verzamelpunt afgesproken waar zij om 15.30 uur zouden zijn zodat de controle kon plaatsvinden en de supporters bij goedkeuring daarna door konden naar de wedstrijd. De bussen waren te laat op dit punt en daardoor te laat bij de wedstrijd", aldus de politiewoordvoerster. 

Volgens de woordvoerster van de politie is een alcoholverbod op de heenweg geen standaardeis voor supporters van bezoekende clubs. "Normaliter is de regel dat alleen dronken mensen worden geweerd, alcohol is dan wel toegestaan. Maar in dit geval is het alcoholverbod opgenomen om de kans op ongeregeldheden zo klein mogelijk te maken."

Twee uur extra

Supportersvereniging Vak-P van FC Twente is  verontwaardigd over de manier waarop de supporters van MVV in Enschede zijn ontvangen.

"Je club MVV'ke mag een keer in een stadion voor 25.000 toeschouwers uitkomen. Het kost je 2 x 250km op je vrije zondag, maar vooruit. Vijf  dagen voordat het zo ver is besluit de lokale driehoek dat de reis omstandigheden worden aangepast naar een verplichte buscombi. Al gauw twee maal een extra uur reistijd olé..."

Vervolgens beschrijft Vak-P hoe de supporters van Vak-P langs het arrestantencomplex in Borne werden geleid om daar te blazen. Dat leidde er toe dat bussen terug werden gestuurd en de andere supporters te laat in het uitvak zaten.

Net iets anders

"Heb je dik drie uur in de bus gezeten, word je even de tijd voor een hapje eten/drinken en sanitaire stop ontnomen....gastvrij #Enschedepromotie", stelt Vak-P.

"En dan te bedenken dat men de term normalisatie in de mond durft te nemen. Diverse uitvakken verkopen tegenwoordig een biertje aan hun gasten, maar in Enschede pakt Onno alles net iets anders aan."

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: