nieuws

Tropische herfst: bijen worden wakker uit hun winterslaap

Bijen
Bijen © RTV Oost
En wederom werd er een warmterecord gebroken: vandaag werd in het Limburgse Ell namelijk 25,1 graden gemeten. De haast tropische herfst is er de oorzaak van dat verschillende bijensoorten zelfs wakker worden uit hun winterslaap.
Onder meer soorten zandbijen zijn gesignaleerd, terwijl die normaal alleen in het voorjaar vliegen, zo meldt het internetmedium Nature Today, dat is gelieerd aan de Wageningen Universiteit. De laatste keer dat deze bijensoort in de herfst werd gezien was in 1947 in Zwolle. In dat jaar werden er in september nog temperaturen van 28 graden gemeten.

Temperatuurwisselingen

Aanleiding dat de bijen wakker worden, is de opeenvolging van lage en hoge temperaturen van de afgelopen maanden. "De bijen hebben namelijk eerst een koude periode nodig voordat ze kunnen ontwaken", aldus onderzoeker Martijn Kos.
In september werden er op verschillende dagen minimumtemperaturen van 5 graden en lager gemeten, terwijl het kwik de afgelopen week de temperatuur van 25 graden bereikte.

Gevolgen

Als het de komende tijd weer kouder wordt, kan het de voortplantingskansen aanzienlijk verkleinen en kan het de wakker geworden bijen fataal worden.

Uitsterving

Al worden ze volgens onderzoeker Kos niet meteen met uitsterving bedreigd. "Voor de soort als geheel zal het geen probleem vormen." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.