nieuws
Kozakkenlinde in Diepenveen is niet moeders mooiste, maar heeft wel een verhaal
Jeroen Paas
De kans dat de Kozakkenlinde in Diepenveen morgen wordt uitgeroepen tot mooiste boom van het jaar 2018 in Nederland, acht Jeroen Paas niet erg groot. "Maar", zo stelt de Diepenvener die de boom nomineerde voor de verkiezing, "het is absoluut een boom met een verhaal."
Paas is dan ook vast van plan iets te doen met de vele informatie die hij inmiddels heeft over de historie van de 400 jaar oude boom, die zijn naam dankt aan het feit dat de linde ooit is gebruikt als uitkijkpost van de kozakkensoldaten tijdens het beleg van Deventer. De stad aan de IJssel was tweehonderd jaar geleden bezet door het leger van Napoleon. De kozakken hielpen om de Fransen uit de stad te verjagen.
Ook was nog verder in het verleden de boom de plaats waar de 'Markerrichters van Tjoene' bijeenkwamen voor overleg.
Overijsselse inzending
De Kozakkenlinde van Diepenveen is de Overijsselse inzending bij de mooiste boom van het jaar verkiezing. Morgen wordt bekend gemaakt of de boom in de prijzen is gevallen. Er kon de afgelopen maanden op gestemd worden. In een recente tussenstand van de stemming zag het er niet naar uit dat de Linde zou winnen.
De winnende boom krijgt een geldprijs van 2500 euro voor verdere verzorging en promotie. Ook mag hij meedingen in een aansluitende verkiezing tot mooiste boom van Europa.
Geld voor verzorging van de boom
Stichting IJsselland heeft recent nog veel geld geld uitgegeven om de Kozakkenlinde te verzorgen en in leven te houden. "Dat is gelukt, maar de boom is er niet mooier op geworden, want er moest flink in de takken gekortwiekt worden", weet Paas.
Het volledige verhaal van de Kozakkenlinde:
"Aan de Kozakkenweg in Diepenveen staat een Hollandse linde, genaamd de Kozakkenlinde, geplant rond 1620. De linde dankt zijn naam aan het Beleg van Deventer (1813-1814). Na zware verliezen in Duitsland moest Napoleon zijn troepen daar terugtrekken. Ook in Hollandse steden braken volksopstanden uit, waaronder in Deventer."
"In november 1813 kwamen Russische Kozakken naar Diepenveen om deze volksopstand te ondersteunen. Van oorsprong een steppevolk, vormden de Kozakken de voorhoede van de Russische hoofdmacht. Het waren ruiters, gewend aan een ruig leven. De verovering van Deventer verliep niet zonder slag of stoot. De troepen van Napoleon hadden de stadspoorten dichtgemetseld en alle nederzettingen in de omgeving die hun zicht belemmerden, platgebrand."
"De Kozakken gebruikten de toen 200 jaar oude linde in Diepenveen als uitkijkpost en als plek voor bijeenkomsten. Vanaf die plek konden zij Deventer en vooral de Noordenbergpoort in de gaten houden. Zij ondernamen in november 1813 twee pogingen om Deventer aan te vallen, maar die mislukten. Wat volgde was een beleg dat bijna een half jaar duurde. Op 26 april 1814 gaven de Fransen zich over en kregen een vrijgeleide naar hun vaderland. Hollandse troepen namen de controle over Deventer over. De linde is tot vandaag blijven staan."