Waterstand IJssel historisch laag: hoe lang voor we niet meer kunnen oversteken?

72 centimeter boven zeeniveau. Zo historisch laag staat de IJssel op dit moment bij Deventer. Ter vergelijking: de hoogste stand benaderde afgelopen winter 6,3 meter. Omdat de waterstand voorlopig niet lijkt te stijgen, rijst de vraag hoelang schepen nog over de rivier kunnen.

"Het is nu nog te doen", vertelt Bart Diestelhof, schipper van het veer tussen Olst en Welsum. "Maar dit is voor mij ook nieuw. Hoe lang we nog door kunnen? Ik durf het niet te zeggen." 

Varen met een lage waterstand is een vak apart, weet de schipper. Obstakels die normaal gesproken diep onder water liggen, moet hij nu proberen te ontwijken. Ook kan hij minder ver kijken omdat het veer dieper ligt dan normaal.

Tijd van extremen

Afgelopen winter was de situatie precies andersom. Toen kon het veer niet varen omdat de IJssel te hoog stond. "Het is een tijd van extremen", merkt Dieselhof nuchter op.

Het moet flink regenen in de Alpen in Zwitserland of Zuid-Duitsland om het waterpeil omhoog te brengen. Dat water stroomt dan via de Rijn door naar de IJssel, legt weerman Martin Bosch uit. 

Droogte tot volgende week

Maar voorlopig zit dat er niet in. "Tot midden volgende week blijft de droogte aanhouden, ook daar", zegt Bosch. Het lijkt er eerder op dat het waterpeil verder gaat dalen dan stijgen.

Als het veer straks niet meer kan afmeren, houdt het op. Bij welke waterstand dat precies is, is onduidelijk. Diestelhof ligt er niet wakker van, "Ik zal straks nog even een regendansje doen."

Meer over dit onderwerp:
IJssel droogte Deventer Nieuws
Deel dit artikel: