Militaire oefening strandt door lage waterstand bij Olst

De militairen die morgenavond bij Olst de IJssel zouden oversteken tijdens oefening Canonshot, blijven aan wal. Het water in de IJssel bij het militaire oefenterrein Olst-Welsum staat te laag voor een oversteek.

Bij Olst is de waterstand door de droogte in het stroomgebied van de Rijn momenteel historisch laag: slechts 21 centimeter boven NAP. Het genieveer dat de militairen morgenavond wilden gebruiken om samen met twaalf Fenneks legervoertuigen de rivier over te steken, kan bij zo'n lage stand schade oplopen. Defensie heeft daarom besloten de oversteek te annuleren.

"Bij een echte oorlogsituatie zouden we de veer gewoon inzetten", zegt Henkjan Pap, woordvoerder van Defensie. "Dan krijg je zo'n veer echt wel met veel geweld tegen de kant. Dan neem je voor lief dat je schade krijgt."

Tijdelijke brug

Aanvankelijk zouden de militairen een tijdelijke brug aanleggen en daarover de IJssel oversteken. Later werd echter besloten een veer te gebruiken.

Het apparaat dat nodig is voor de aanleg van een brug, kan nu niet alsnog worden ingezet. De aanvraag duurt te lang, net als het verkrijgen van toestemming van Rijkswaterstaat om een brug aan te leggen, volgens Pap. "Ook voor de brug geldt: in een echte situatie zijn die procedures niet van kracht en hadden we de brug gewoon aangelegd."

De oefening gaat overigens wel gewoon door, maar de militairen blijven aan de oostkant van de IJssel. Vanmiddag wordt overlegd hoe de oefening er precies uit gaat zien zónder de oversteek.

Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Meer over dit onderwerp:
Olst Welsum Salland Droogte 2018 Nieuws
Deel dit artikel: