nieuws

Henny en Hilda opnieuw in Stadskantoor Hengelo voor oplossing financiële problemen

Henny en Hilda buigen zich over de papierwinkel die de zorg voor hun zoon met zich meebrengt
Henny en Hilda buigen zich over de papierwinkel die de zorg voor hun zoon met zich meebrengt © Michel ten Hoove
Henny en Hilda Keur zijn vanochtend op het Stadskantoor van de gemeente Hengelo voor een praatsessie die moet leiden tot een oplossing voor hun financiële problemen. Problemen waar ze de gemeente mede verantwoordelijk voor houden.
Twaalf dagen geleden sloten Henny en Hilda zichzelf op in het Stadskantoor. Ze zouden het pand pas verlaten als er een oplossing zou zijn voor hun problemen. Een concrete oplossing was er niet toen het echtpaar na enkele uren én een gesprek met wethouder Van Wakeren toch besloot om het Stadskantoor uit te gaan.
Dat moet vandaag anders zijn, meldt Henny Keur. "Hilda en ik hebben opnieuw afgesproken dat we net zo lang blijven zitten tot er een oplossing is. Hilda heeft deze keer ook een mandje bij zich met broodjes en drinken." Hij wil er maar mee benadrukken dat het hen menens is.

Waar vechten Henny en Hilda voor?

Henny en Hilda verzorgen hun oudste zoon André (39), nadat professionele zorgverleners zich geen raad met hem wisten. André is beperkt en is niet in staat om zelfstandig een bestaan te leiden. 
Om haar oudste zoon bij te kunnen staan en hem maximaal te laten participeren in de samenleving, gaf Hilda enkele jaren geleden haar baan op. Haar aanpak werkt. André werkt, heeft geen schulden en leidt het leven zonder anderen lastig te vallen. 

Intensieve bemoeienis

Om toch een inkomen te hebben, ontving Hilda loon uit het persoonsgebonden budget van André. "Wij staan 24 uur per dag, zeven dagen in de week voor hem klaar. Meerdere keren per dag hebben we contact met hem. Via de telefoon of we gaan bij hem langs." André kan zijn huidige leven alleen maar leiden door de intensieve bemoeienis van zijn ouders.
Zorgprofessionals worden daarvoor betaald en dus vinden Henny en Hilda het niet meer dan normaal dat zij dat ook worden. "Door André zelf te verzorgen, besparen we de samenleving heel veel geld", zegt Henny. "Wij zijn veel goedkoper dan wanneer hij in een instelling zou zitten." Bovendien zegt het echtpaar het inkomen nodig te hebben om maandelijks de rekeningen te kunnen betalen.

Er moet geld bij

Nadat gemeenten in 2015 verantwoordelijk zijn geworden voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, krijgt Hilda het zogeheten netwerktarief uitbetaald voor het verlenen van de zorg aan haar zoon. Dat is 20 euro per uur en dat is veel lager dan ze vóór 2015 ontving. "We komen er niet mee rond", zegt Henny. "Bovendien krijgen we wekelijks 17,5 uur vergoed, terwijl we daadwerkelijk wel 50 uur per week met André bezig zijn en 168 uur per week beschikbaar moeten zijn voor hem."
De gemeente Hengelo houdt vast aan het tarief van 20 euro, zoals de regels het voor schrijven. Ongetwijfeld wordt hierover vanochtend gesproken.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.