nieuws

Gemeente Hengelo: "De kwestie rond de familie Keur raakt ons"

Stadskantoor Hengelo
Stadskantoor Hengelo © RTV Oost
"De kwestie rond de familie Keur raakt ons. Deze familie is in een hele vervelende situatie beland en we zien hoe ze worstelen." Daarmee begint de schriftelijke reactie van de gemeente Hengelo die kort nadat Henny en Hilda Keur uit het Stadskantoor vertrokken is verstuurd naar RTV Oost.
De gemeente zegt verder dat ze de familie Keur graag wil voorthelpen. "Maar wij zijn ook aan regels gebonden die voor iedereen gelden. Dat levert een dilemma op." 
De gemeente meldt dat ze niet veel kwijt kan over de situatie van het Hengelose echtpaar, omdat het de persoonlijke levenssfeer van de familie betreft. "Wat we wel kunnen aangeven: 'we willen de familie helpen om iets aan hun schuldenproblematiek te doen om hun financiële situatie te verbeteren'."
Om die financiële situatie te verbeteren was er vanmorgen een gesprek op het Stadskantoor met het echtpaar Keur en zaten ambtenaren de afgelopen week met betrokkenen om tafel. "Er is een begeleider, een zogeheten casemanager, aan het echtpaar toegewezen. De familie heeft daarbij wel haar eigen inbreng en verantwoordelijkheid, onder meer als het gaat om het geven van openheid over hun financiële situatie."
Het echtpaar Henny en Hilda Keur nam enkele jaren geleden de zorg voor hun geestelijk beperkte zoon André over van een zorginstelling. Nadat gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor de uitvoering van het persoonsgebonden budget (pgb), kwam het echtpaar in financiële moeilijkheden. Henny en Hilda vinden dat de gemeenten Hengelo (de gemeente waarin zij en hun zoon wonen) en Enschede (als centrumgemeente verantwoordelijk voor beschermd wonen, André heeft een beschermd wonen indicatie) daar mede schuldig aan zijn.
1. Enschede verlaagde het uurtarief van Hilda voor de verzorging van André met ruim dertig procent naar 20 euro per uur. Het echtpaar Keur zegt dat ze door deze verlaging maandelijks geld tekort komt om de rekeningen te kunnen betalen.
2. Er is een schuld van ruim 16.000 euro bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die mede tot stand kwam omdat de gemeente Enschede brieven over een verlaging van het zorgtarief voor Hilda naar een verkeerd (oud) adres stuurde. Het echtpaar Keur zegt dat ze om die reden de tariefswijziging niet kon melden bij de SVB, met als gevolg dat gedurende twintig maanden te veel kregen uitbetaald. Dat geld eist de SVB terug.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.