nieuws

Extra onderzoek naar schade aan woningen langs kanaal Almelo-De Haandrik

Er komt extra onderzoek naar schade aan de huizen langs het kanaal Almelo-De Haandrik. Niet alleen actuele problemen worden onderzocht, maar er komt ook een second opinion van de financieel reeds afgehandelde gevallen. Meerdere bewoners trokken aan de bel omdat ze vinden dat ze met een fooi worden afgescheept.
Het uitgekeerde schadebedrag lag in meerdere gevallen lager dan in taxaties, opgemaakt door externe bureaus. Dit blijkt uit stukken die in het bezit zijn van RTV Oost. Intussen is al circa een ton aan schadevergoedingen uitgekeerd.
Bewoners klagen onder meer over verzakte woningen, scheuren in muren en wateroverlast.

Meer problemen

Zoals al eerder gemeld zijn de problemen langs het kanaal groter dan aanvankelijk gedacht. Niet alleen het aantal schadegevallen loopt verder op, maar ook het aantal locaties breidt zich uit. Sinds een informatieavond voor gedupeerde huizenbezitters, medio vorige maand, kwamen er bij de provincie ruim 20 nieuwe meldingen binnen.

Ook onderzoek in Bergentheim
De problemen in Geerdijk waren al bekend, maar recent zijn er ook meldingen binnengekomen vanuit buurdorpen Vroomshoop en Beerzerveld. De teller staat nu op ruim 60 klachten. Bovendien gaat Plaatselijk Belang Bergentheim onderzoeken of de problemen ook hier spelen. De provincie is intussen bezig een commissie te formeren die de problemen in kaart gaat brengen. Daarbij gaat het over het gehele Overijsselse gedeelte van Almelo tot Hardenberg.

Second opinion

Woordvoerder Harry te Walvaart van de provincie Overijssel bevestigt dat in dit onderzoek nu ook de financieel reeds afgehandelde klachten onder de loep worden genomen. Als een second opinion: “Het spreekt daarbij voor zich dat de schade een relatie moet hebben met de werkzaamheden aan het kanaal.” De bewoners worden daarover later deze week geïnformeerd.

Toejuichen
Geerdijker Douwe Bouma, woordvoerder namens gedupeerde huizenbezitters, juicht het extra onderzoek toe. “Een van de argumenten die de provincie gebruikt om een lagere vergoeding uit te keren dan in sommige gevallen begroot, is dat er door de reparaties woningverbetering voor de langere termijn optreedt. Maar ik ben nog niemand tegengekomen die naast het kanaal stond te jubelen omdat het huis door de reparatie zou zijn verbeterd. Er is slechts sprake van herstel van schade.”

De zegsman vindt dat de provincie simpelweg haar verantwoordelijkheid moet nemen: “Als je willens en wetens begint aan een bouwproject dan moet je accepteren dat er schade kan ontstaan. En die moet dan vanzelfsprekend worden hersteld.”

Wrang
Het kanaal Almelo-De Haandrik is uitgediept zodat grotere schepen erdoor kunnen varen. Wrang genoeg blijkt uit een kritisch rapport dat de werkzaamheden tot op heden niet tot nauwelijks tot een toename van de scheepvaart hebben geleid.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.