nieuws

Actiegroep tegen gaswinning Eesveen: "Gemeente, help ons en plaats tiltmeters"

gaswinlocatie Eesveen
gaswinlocatie Eesveen © RTV Oost
De actiegroep Geen opschudding, gaswinning Eesveen heeft vanavond bij de gemeenteraad van Steenwijkerland gepleit voor de plaatsing van tiltmeters in de gemeente. Met deze meetapparatuur kan mogelijke schade aan gebouwen door gaswinning worden aangetoond.
De tiltmeters meten spanning en ontlading in gebouwen als gevolg van bodemtrillingen. Ze zijn volgens de actiegroep nodig om schade aan gebouwen te kunnen aantonen. Meestal ontstaat de schade niet op het moment van een beving zelf, maar pas later als er bijvoorbeeld een trekker langsrijdt. De eerder opgebouwde spanning ontlaadt dan.

Meten is weten

Met de nu vaak gebruikte geofoons is wel een beving aan te tonen, maar de daaruit voortvloeiende schade is er niet mee te bewijzen. De tiltmeter kan wel aantonen dat een gebouw al eerder onder spanning kwam te staan. Tiltmeters zijn in sommige landen verplicht bij gaswinning, maar in Nederland worden ze weinig gebruikt. 
Burgers kunnen schade aan hun huizen door trillingen in de ondergrond nu niet bewijzen, omdat er geen goede meetgegevens zijn. Tot verbazing van de actievoerders is Vermillion, het bedrijf dat het gas wint, niet verplicht metingen uit te voeren. 

Drie gemeenten

De actiegroep in Eesveen trekt samen op met de bewonersgroepen in Weststellingwerf in Friesland en Westerveld in Drenthe. Ook zij pleiten in hun gemeenten voor de plaatsing van tiltmeters. Als op de drie gemeentehuizen tiltmeters komen die in een netwerk zijn geschakeld dan levert dat al veel informatie op, denken de actievoerders.
De gemeente is niet verplicht zulke metingen te doen. De plaatsen van de tiltmeters is dan ook vooral symbolisch, zegt Jeannette van der Velde van de actiegroep: "De gemeente kan zo laten zien dat ze achter haar inwoners staat en hen steunt. Daarom vragen we met klem aan de raad om geld vrij te maken voor tiltmeters."

Groot gebied

Het bedrijf dat de gaswinning uitvoert in de regio is Vermillion. Tegen uitbreiding van het gasveld in Eesveen lopen nog bezwaarprocedures, maar Vermillion mag de gaswinning daar toch al opschroeven. Ook in Wapse en Vinkega zijn kleine velden waar de productie wordt uitgebreid.
In Vledderveen zijn plannen voor een nieuwe gaswinningsput. in Nijensleek is een leeg gasveld waarin afvalwater uit andere putten wordt opgeslagen. Deze locaties liggen dicht bij elkaar in het grensgebied van Overijssel, Drenthe en Friesland. Ze hebben niet alleen lokaal impact, maar beïnvloeden elkaar ook, denken de actievoerders.

Wethouder

De wethouder die de gaswinning in zijn portefeuille had, Oene Akkerman, heeft zijn functie neergelegd. Zijn opvolger is nog niet bekend. De actiegroep voelt zich daardoor vleugellam op dit moment. Het overleg met de andere gemeenten dat in gang was gezet dreigt hierdoor ook te stagneren.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.