nieuws

Hengelo structureel in gebreke met jaarrekening

Geld
Geld © RTV Oost
De gemeente Hengelo slaagt er al drie jaar achter elkaar niet in om een goedkeurende accountantsverklaring te krijgen voor de jaarrekening. Hengelo is daarmee een van de 25 Nederlandse gemeenten, en de enige uit Overijssel, die hiermee structureel in gebreke blijft.
In een brief aan de Tweede Kamer spreekt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken haar bezorgdheid uit. 'Gemeenten die sinds 2015 geen goedkeurende verklaring meer hebben gekregen, vormen een zorgpunt.'
Het ontbreken van een goedkeurende verklaring heeft in Hengelo vooral te maken met het overtreden van de Europese aanbestedingsregels. Er geldt een maximumbedrag voor projecten, zonder dat het Europees aanbesteed hoeft te worden.
"In praktijk komt het voor dat projecten duurder kunnen uitvallen dan gepland, of langer duren", laat een woordvoerder van de gemeente Hengelo weten. "Als dat gebeurt, hadden we het project volgens de regels Europees moeten aanbesteden."

Gesprekken

Minister Ollongren laat weten dat dit najaar bestuurlijke gesprekken zijn gevoerd met enkele wethouders van gemeenten, die drie jaar op rij geen goedkeurende controleverklaring hebben ontvangen. Met de gemeenten die geen bezoek hebben gehad, waaronder Hengelo, volgt een telefonisch gesprek.
In de gesprekken gaat het over de oorzaken van het niet verkrijgen van de goedkeurende verklaring en het plan van aanpak om dit alsnog voor elkaar te krijgen. Ook hebben er, in de regio’s met de meeste probleemgemeenten, rondetafelgesprekken plaatsgevonden. Voor een boete hoeft Hengelo overigens niet bang te zijn, het ontbreken van een goedkeurende verklaring kan geen straf opleveren.

2018

De gemeente Hengelo heeft goede hoop dat de jaarrekening van 2018 wel een goedkeurende verklaring krijgt. "We hebben een aantal maatregelen genomen. Zo checken we bij de inkoop extra of we voldoen aan de aanbestedingsregels. We verwachten dat we dit jaar wel de verklaring krijgen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.