Niet de gemeente, maar inwoners Heino bepalen waar nieuwbouw in hun dorp komt

"Uniek", zo omschrijft wethouder Wout Wagenmans de werkwijze die de gemeente Raalte hanteert bij het bepalen van potentiële nieuwbouwlocaties in Heino.

Niet de gemeente wees plekken om te bouwen aan, maar bewoners werden gevraagd om plaatsen aan te wijzen waar nieuwe huizen gebouwd moeten worden.

'Uniek in Nederland'
"Ik denk dat het uniek is in Nederland", zegt wethouder Wagenmans. "Samen met bewoners van een dorp de woningbouwlocaties bepalen."


Om Heinoërs nieuwe woningbouwlocaties aan te laten wijzen, werd een speciale werkgroep in het leven geroepen. Cor van Gasteren zat in die werkgroep. "Het is handig om iedereen te vragen of ze ideeën hebben, om te vragen waar ze graag zouden willen bouwen."

Meer dan 300 vlaggetjes
"Wat is goed voor het dorp als je kijkt naar de ontwikkelingen? En zou je er willen wonen? Dat zijn vragen die we aan dorpsgenoten stelden", vertelt Van Gasteren. 


Meer dan 300 mensen plaatsten een vlaggetje op de kaart van Heino, om zo aan te geven waar zij vinden dat er gebouwd moet worden. Van al die locaties wees de werkgroep vier plekken aan.

Gemeenteraad bepaalt
"We kijken in eerste instantie naar de plekken waar meerdere huizen kunnen komen", vertelt Van Gasteren. "We moeten voor lage en middelhoge inkomens bouwen en niet alleen bungalows."


De werkgroep bracht advies uit aan de wethouder, maar uiteindelijk is het de gemeenteraad die bepaalt waar uiteindelijk gebouwd wordt. 

'We gaan er zeker mee door'
De nieuwe werkwijze bevalt de gemeente Raalte zo goed, dat ze hem vaker gaan gebruiken. "We vragen inwoners op veel meer vlakken om mee te praten, maar op het gebied van woningbouw is het uniek. We gaan er zeker mee door", aldus wethouder Wagenmans.

Meer over dit onderwerp:
Heino woningbouw Salland wout wagenmans Nieuws
Deel dit artikel: