Provincie wil probleem met waterplanten in de Kop van Overijssel oplossen

De provincie gaat zich toch inzetten om de overlast van waterplanten in de Kop van Overijssel tegen te gaan. Gedeputeerde Hester Maij van natuur deed vandaag die toezegging.

Boze ondernemers en watersporters waren vandaag op het provinciehuis in Zwolle om het probleem opnieuw onder de aandacht te brengen. Afgelopen zomer trokken ze ook al aan de bel bij de provinciale politiek, alleen tevergeefs. Volgens voorzitter Van Esseveld van zeilvereniging Belterwiede is de zaak in een impasse terecht gekomen.

Maaien van waterplanten
De ondernemers willen zo snel mogelijk een proef waarbij een groot deel van de waterplanten gemaaid wordt. Op dit moment mag, vanwege strenge natuurregels, maximaal eentiende deel van de waterplanten gemaaid worden. "Maar dat is veel te weinig", zegt Van Esseveld. Hij denkt dat op sommige plekken driekwart van de waterplanten gemaaid moet worden om het water weer goed te kunnen gebruiken. De proef moet uitwijzen wat de gevolgen zijn van het maaien voor de natuur.


?Onderzoeksgegevens leveren

Wat de helpende hand van de provincie inhoudt is nog niet helemaal duidelijk. Wethouder Marcel Scheringa van Steenwijkerland hoopt in elk geval dat ze onderzoeksgegevens leveren die nodig zijn voor de gewenste proef. "Met die gegevens is de kans een stuk groter dat we daadwerkelijk een proef kunnen uitvoeren."

Meer over dit onderwerp:
waterplanten Kop van Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: