nieuws

Op een rij: gebouwen in Overijssel die moesten sluiten vanwege 'onveilige' vloer

Uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt vandaag dat de vloerplaten van de ingestorte parkeergarage op Eindhoven Airport anders zijn toegepast dan gebruikelijk. Nadat het vliegveld vorig jaar mei in het nieuws kwam, zijn landelijk verschillende gebouwen met dezelfde constructie uit voorzorg gesloten, zo ook in Overijssel.
Hieronder een overzicht van de vier gebouwen in Overijssel die naar aanleiding van de ingestorte parkeergarage in Eindhoven (tijdelijk) moesten sluiten. 

Gebouw X Hogeschool Windesheim in Zwolle

Eind vorig jaar bleek dat de veiligheid van de vloeren in het X-gebouw niet gegarandeerd kon worden. Sinds oktober 2017 konden studenten en docenten niet meer in het pand. De hogeschool laat vandaag weten dat deze andere toepassing van het aanleggen van de vloerplaten niet voor het X-gebouw geldt. Wel zijn er - net als bij de parkeergarage in Eindhoven - langs de naden onthechting vastgesteld tussen de breedplaatvloer en de druklaag. Het verstevigen van de vloeren van het X-gebouw gaat de hogeschool 4,5 miljoen euro kosten. De hogeschool hoopt dat het gebouw op 12 november weer open kan.

Hogeschool Saxion in Enschede

Om elk risico uit te sluiten, sloot ook Hogeschool Saxion Enschede in oktober 2017 een van de vier delen van het gebouw Edith Stein vanwege de vloerconstructie. Het gebouwdeel P (Hofstede Crull) bleef vanwege de herstelwerkzaamheden de rest van het schooljaar gesloten. De schade bedraagt volgens TC Tubantia 400.000 euro. 

Basisschool Het Festival in Zwolle 
Deze basisschool moest vorig jaar tijdens de herfstvakantie dicht, omdat een deel van de vloeren in de school niet bleek te voldoen aan de recente veiligheidsrichtinglijnen. Volgens De Stentor heeft de sluiting de gemeente Zwolle ruim 300.000 euro gekost. De kinderen hebben vanaf de herfstvakantie in 2017 tot de voorjaarsvakantie van dit jaar les gehad op andere scholen. 
Het Festival in Zwolle
Het Festival in Zwolle © Google Maps

Rechtbank in Zwolle

In februari 2018 sloot de rechtbank in Zwolle twee kantooretages vanwege de vloerconstructie. Om geen enkel risico te nemen, werd besloten een deel van het gerechtsgebouw in Zwolle te sluiten in afwachting van de uitkomsten van de inspectie. In maart 2018 vond de terugverhuizing naar de twee kantooretages plaats. Enkele kantoren zijn - naar aanleiding van de uitkomsten van de inspectie - buiten gebruik gesteld vanwege de veiligheid.   

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.