nieuws

Viverion stelt helft vrijgekomen woningen beschikbaar voor jongeren

Jongeren uit Diepenheim willen er graag blijven wonen. Maar veel beschikbare huurwoningen gaan naar mensen van buiten Diepenheim, zeggen de jongeren. Woningcoöperatie Viverion komt hen nu tegemoet door de Diepenheimse jongeren voorrang te geven bij een woning.
Bij het inschrijven van een woning maakt iedereen evenveel kans om een sociale huurwoning te bemachtigen. Door het lotingssysteem doet iedereen mee. Met als gevolg dat veel huurwoningen bezet worden door 'import'. En dat vinden ze in Diepenheim niet leuk.
Pascal Elkink heeft lang op een huurwoning moeten wachten. "Wij hebben heel lang bij Viverion op de wachtlijst gestaan. Doordat ze niet met punten werken maar met loting is het telkens opnieuw beginnen. Wij werden vijfde, dan weer vijftiende, we zijn zelfs een keer dertigste geworden. Nu huren wij particulier".
Huurwoningen eerst voor eigen bevolking in Diepenheim

Voorrang

Volgens Viverion directeur Jan-Willem Allersma bereiken deze berichten ook de woningcoöperatie. Maar of dit beeld ook klopt betwijfelt de directeur. "Het is ook vaak een gevoel. Mensen hebben doorgaans binnen enkele maanden een woning, tot maximaal een jaar, dat is onder het landelijke gemiddelde", zegt Allersma.
Toch komt Viverion de Diepenheimers tegemoet. Jongeren uit Diepenheim tot en met 29 jaar krijgen bij loting voorrang. Van het overige aanbod wordt de helft met voorrang aan inwoners van Diepenheim verloot. "Maar daar staat tegenover dat we grondig onderzoek doen naar de daadwerkelijke behoefte onder jongeren", zegt Allersma.

Onderzoek

Volgens Jolien Heineman van de werkgroep is dit een goed begin. "Of dit echt de oplossing is voor het vraagstuk weet ik niet. Vanavond is er een bijeenkomst belegd om te onderzoeken hoe groot de behoefte onder de inwoners daadwerkelijk is. Hierbij werken de gemeente, Viverion en de werkgroep samen.
Er wordt ook gekeken naar welk type woonvormen behoefte is zodat hier in de toekomst op ingespeeld kan worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.