Transportbedrijf in Holten wil statushouders opleiden tot vrachtwagenchauffeurs

Hij kwam bij het paasvuur in Holten iemand tegen van Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en vanuit die ontmoeting ontstond het idee: "We gaan statushouders opleiden tot volwaardig vrachtwagenchauffeur".

Volgens directeur Jan Peter Müller van het gelijknamige transportbedrijf in Holten dient het plan twee doelen: er is een tekort aan vrachtwagenchauffeurs en er zijn statushouders die voor deze functie opgeleid kunnen en willen worden.

Capabel Taal

Er wordt samengewerkt met allerlei instanties, zoals Capabel Taal uit Utrecht. Die begeleidt landelijk meerdere projecten, waarbij statushouders aan een baan worden geholpen. "Het gaat daarbij niet alleen om het leren van de taal, maar ook allerlei praktische zaken", zegt directeur Amina el Berkaoui.

Als voorbeeld haalt ze een telefoontje van een werkgever aan. "Hij meldde dat één van onze mensen een keer ziek was en dat die zijn broer had gestuurd om te komen werken. In sommige landen is dat normaal. Dan moet je dus uitleggen dat het hier anders gaat."

'Baan voor het leven'

Gemeenten moeten de statushouders aanmelden en daar wringt volgens Müller de schoen. "Ze willen garanties die wij op dit moment niet kunnen geven. Een aantal gemeenten haakt daarom af. Dat is jammer, want wie de opleiding goed doorstaat heeft een baan voor het leven."

Müller en El Berkaoui hopen dan ook dat gemeenten nog eens in de kaartenbakken kijken. "Wat als we over tien jaar tot de conclusie komen dat de integratie van een deel van de huidige groep is mislukt, terwijl het wel had kunnen lukken?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Salland Holten Müller statushouders Nieuws
Deel dit artikel: