Dorpskerkambassadeur zet de lokale kerk op de kaart

Betsy Nobel gaat in Overijssel aan de slag als dorpskerkambassadeur. Met deze nieuwe functie wil de Protestantse Kerk Nederland lokale kerken ondersteunen. De dorpskerkambassadeur gaat zich speciaal richten op leefbaarheid op het platteland.

De leefbaarheid in dorpen staat onder druk. Als de dorpsschool sluit en ook de laatste winkel dicht gaat, is het moeilijk om een dorp leefbaar te houden. Als krimp inzet, heeft ook de kerk daar last van. En als de kerk eenmaal sluit, voelt dat alsof het hart uit het dorp is.

Sporen van God in het dorp

Naast haar werk als dorpskerkambassadeur werkt Betsy Nobel als deeltijdpredikant in Terwolde (Gelderland). Haar werkterrein als dorpskerkambassadeur is Midden-Nederland. Het begrip dorpskerkambassadeur werd geïntroduceerd op de landelijke dorpskerkendag in september. Nederland telt er nu drie. Het begrip is omarmd door Jacobine Gelderloos. Zij schreef het boek Sporen van God in het dorp.

Leg contact met de politiek

In Bathmen is het met de leefbaarheid nog prima gesteld. Er zijn twee openbare basisscholen en er is een levendig sport- en verenigingsleven. De Dorpskerk neemt volgens ouderling Anki Borger een belangrijke plek in in het dorp. Maar echt op het netvlies van de gemeente Deventer staat de kerkgemeenschap niet, stelt kerkrentmeester Freek Beltman.

Nobel heeft wel suggesties: "Leg contact met plaatselijke politieke partijen, laat zien dat je mee wilt denken over zorg, onderwijs en huisvesting." 

De kerk gaat vreemd

De kerk houdt ook bijzondere vieringen die ook mensen aanspreken die minder betrokken zijn bij kerk en geloof. Zo was er onlangs een viering met als thema De kerk gaat vreemd. Bekende inwoners van Bathmen vertelden over hun drive. Het was het gesprek van de dag in Bathmen.

Sluit je aan bij de jaarkalender van het dorp

Nobel geeft nog een tip mee: "De dorpskerk heeft een kerkelijke agenda, maar dorpen zelf hebben ook een jaarkalender. Sluit je aan bij die kalender. Doe iets met het dorpsfeest, rond Allerzielen of met Valentijnsdag."

Bathmen doet dat al: twee jaar geleden organiseerde ze op het dorpsplein een Lentefair. "Dat zouden we vaker kunnen doen", zegt ouderling Janneke van Schooten. Of ze mee gaan doen met de optocht en het dorpsfeest? Daar moeten ze nog even over nadenken.

Zondag 21 oktober in Hoogtij

Overijssel Vandaag 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: