nieuws

'Makka' overleefde een liquidatiepoging; wie is hij?

Makka was slachtoffer van een liquidatiepoging in Zwolle
Makka was slachtoffer van een liquidatiepoging in Zwolle © AT5
Hij moest zijn tante helpen om het lijk van zijn oom 'weg te maken', was leider van outlaw motor gang 'Alcatraz Wanted' en 'popt' de één na de ander in zijn rapmuziek. Wie is toch 'Makka', de Zwollenaar die afgelopen zomer een liquidatiepoging overleefde.
Halverwege augustus werd hij bij zijn huis aan de Nijerwalstraat in de nieuwbouwwijk Stadshagen aangevallen door twee gemaskerde mannen. Ze werken hem naar de grond en één van de mannen richt een pistool op hem. Diegene haalt de trekker ook over, maar het wapen weigert dienst.
De twee mannen vluchten afzonderlijk van elkaar. Een van hen, een pas 21-jarige man uit Weesp, wordt aangehouden op de Stadshagenallee. Met getrokken wapens maant de politie hem zichzelf over te geven. De andere man is vooralsnog voortvluchtig. Er is wel een inval in Assen gedaan, maar de verdachte is niet gevonden.
De gemeente Zwolle houdt de komende tijd de situatie in de wijk Stadshagen nauwlettend in de gaten, ook al zijn er na de aanslag geen klachten zijn binnengekomen.
“Een veilige en prettige leefomgeving vinden we belangrijk. Daar zetten we ons samen met de politie en andere organisaties voor in. Dat doen we voor heel Zwolle en dus ook voor Stadshagen.”

Geheim

Maar vanwaar de liquidatiepoging? Het is een vraag die politie en justitie bezighoudt. Makka is een bekende van de politie en heeft 'gezeten' voor zijn daden. Schuilt het geheim in zijn motorclub-verleden, heeft het te maken met zijn gelijkheidsstrijd, zijn rapmuziek, of is het toch wat anders?

Makka

De Zwollenaar is al jaren actief in de muziekindustrie als rapper 'Makka'. In zijn nummers heeft hij het geregeld over zijn criminele verleden, de gevangenis, wapens en hoe tegenstanders worden 'gepopt'. Een klein jaar geleden maakt hij het nummer R.I.P. Omoe. Het gaat over zijn oom Roberto, die door zijn eigen zoon met drie kogels in het hoofd werd doodgeschoten.

Wegmaken lijk

Makka werd vervolgens een paar dagen later door z'n tante gevraagd om te helpen met het 'wegmaken' van het lijk. Dat lag inmiddels verpakt in zeil in de gang, het moordwapen was reeds verdwenen.  Maar hij hielp zijn tante niet, maar waarschuwde de politie. Hieronder vertelt hij erover bij de collegae van AT5.

Marron United

Je ziet dat hij een leren hesje draagt, zoals OMG-motorclubs dat doen. Het is het hesje van 'Marron United'. Makka was de leider ervan. Marron United noemt zichzelf een antiracisme-groepering.
De club kwam afgelopen mei in het nieuws, omdat ze "er voor zouden zorgen dat het stil bleef" op de Dam bij de dodenherdenking. Actievoerders hadden aangekondigd te gaan schreeuwen. Negen leden van Marron United werden aangehouden voor vuurwapenbezit.
De club Marron United, met als tweede van rechts 'Makka'
De club Marron United, met als tweede van rechts 'Makka' © AT5
Fotograaf: AT5 De club Marron United, met als tweede van rechts 'Makka'

Mitrailleur

Vuurwapenbezit is de Zwollenaar niet vreemd. In maart 2016 werd hij samen met drie anderen bij Badhoevedorp aangehouden. In auto werd een mitrailleur met geluiddemper gevonden. Ook werd er een wapen en munitie bij hem thuis in Zwolle gevonden. Tegen hem werd anderhalf jaar cel geëist. 

Outlaw Motor Gangs

Makka was in die tijd president bij brotherhood 'Alcatraz Wanted', een club die gelieerd was aan de Hells Angels. Inmiddels bestaat de club niet meer. Een van de chapters van Alcatraz Wanted is op zichzelf verder gegaan onder de naam Catervarius. Maar ook die motorclub is ter ziele, hij is verboden door de rechtbank. Op Youtube staat nog wel steeds het 'anthem' van Alcatraz Wanted.

Intimidaties

Nog een moment waarop Makka op bijzondere wijze in het nieuws kwam; in 2014 had zijn verloofde problemen met de woningbouwvereniging in Amersfoort. Ze moest haar flat uit, omdat de rapper en zijn posse er teveel rondhingen.
Het AD schreef in de tijd: Huurders in het appartementencomplex bij winkelcentrum de Nieuwe Hof maakten melding van 'ernstige overlast, vechtpartijen, drugsgebruik, vernielingen, intimidaties en bedreigingen, al dan niet met een wapen'.

Rechtszaak

Wat nou precies de achterliggende reden is geweest om te pogen Makka afgelopen augustus van het leven te beroven, wordt mogelijk duidelijk in een rechtszitting van volgende week donderdag. Dan moet de aangehouden man uit Weesp voor het eerst in het openbaar voor de rechter verschijnen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.