nieuws

Eis: Twee jaar cel voor dronken chauffeur die dodelijk ongeluk veroorzaakte bij De Lutte

Schade aan het voertuig van de Letse chauffeur
Schade aan het voertuig van de Letse chauffeur © Archief
Tegen de Letse vrachtwagenchauffeur die in augustus 2017 een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A1 bij De Lutte heeft het Openbaar Ministerie een celstraf geëist van twee jaar.
De chauffeur reed midden in de nacht stomdronken al slingerend met zijn onverlichte truck over de A1 ter hoogte van De Lutte. Dat deed hij met een snelheid van 42 kilometer per uur, toen een Poolse automobilist achterop hem klapte. De Pool droeg geen gordel en overleed ter plekke. De Letse chauffeur reed door.
De officier van justitie wil dat de veroorzaker van het ongeval, Janis E. (61), voor twee jaar achter de tralies verdwijnt, gecombineerd met een rijverbod van vijf jaar. De Let verscheen vandaag niet voor de rechter in Almelo. 

Onderzoek

Janis E. zegt dat hij niets van het ongeluk merkte, maar dat klopt volgens onderzoekers van de politie niet. Uit onderzoek aan de tachograaf blijkt dat zijn vrachtwagen vlak voor de botsing 42 kilometer per reed en dat de knal van de achteropkomende auto zo groot was, dat het voertuig ineens tien kilometer per uur harder ging rijden.
Vervolgens is de Let gestopt, om na een paar seconden weer verder te rijden. E. werd door de Duitse politie aangehouden en stonk naar drank. Hij was nauwelijks aanspreekbaar. Tegenover de politie vertelde de Letse chauffeur dat hij alleen op feestdagen dronk. 

Impact

Het slachtoffer laat een vrouw en drie kinderen achter. De vrouw en oudste zoon gaven in een schriftelijke verklaring inzicht op de impact die het plotse overlijden op hen had. "Ik ben mijn dierbare man verloren, mijn beste vriend. Ik ga elke dag naar de begraafplaats."
Chauffeur E. en de omgekomen Pool waren beiden op weg naar hetzelfde tankstation aan de A1. Voor het slachtoffer was het een vaste aanlegplek. Wekelijks tankte hij er en haalde hij er zijn koffie om vervolgens door te rijden naar zijn familie in Polen.

"Elke dag contact"

Zijn oudste zoon vergezelde hem daar vaak bij, hij kent de plek waar zijn vader omkwam maar al te goed. "We hadden elke dag telefonisch contact. Nu bel ik elke dag nog naar zijn voicemail, om zijn stem te horen." 
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.