nieuws

Woningen van burgemeesters worden preventief gecheckt op veiligheid

Ambtswoningen preventief gecheckt
Ambtswoningen preventief gecheckt © ANP / Valerie Kuypers
De huizen van alle burgemeesters in Nederland worden gecheckt op veiligheid. Denk aan de controle van sloten, ramen en alarminstallaties. Uit onderzoek blijkt dat 43 procent van de burgemeesters wel eens is bedreigd. In Overijssel zijn bijvoorbeeld burgemeester Theo Segers van Staphorst, Arco Hofland van Rijssen-Holten en Martijn Dadema van Raalte in het verleden bedreigd.
Binnenlandse Zaken wil dat de preventieve check wordt vastgelegd in de regeling over de rechtspositie van burgemeesters.

Impact
In een eerder interview aan RTV Oost vertelde Segers hoe groot de impact van de bedreigingen waren op hemzelf als bestuurder, maar vooral als man, echtgenoot en vader.
"De onbevangenheid is weg. Ik heb altijd het knopje aan van 'op mijn hoede zijn'. Ik kijk achterom en voel mij niet op mijn gemak. Zo wil ik niet zijn, maar je kunt blijkbaar niet anders. Burgemeester zijn is het mooiste wat er is, maar dit is een schaduwzijde."

Onderduiken

Recent is de burgemeester van Haarlem ondergedoken in een 'safehouse'. Tegen zijn adres zijn ernstige bedreigingen geuit. De Volkskrant schrijft dat het ministerie de veiligheidsscan betaalt. Normaal gebeurt dit als er sprake is van concrete bedreigingen, maar het ministerie gaat de veiligheidscheck preventief doen.
Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters wil dat de eventuele kosten voor extra beveiligingsmaatregelen niet voor rekening van de burgemeesters komen.

Weerbaarheid

Burgemeesters kunnen al trainingen in weerbaarheid volgen om zich beter te wapenen tegen agressie, bedreiging en intimidatie. Doordat burgemeesters steeds vaker taken krijgen op het gebied van openbare orde en veiligheid komen ze vaker persoonlijk onder vuur te liggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.