nieuws

Provincie bevordert efficiënter gebruik van scheepvaart op het Twentekanaal

De sluis in het Twentekanaal bij Delden
De sluis in het Twentekanaal bij Delden © Jack Huygens
De provincie Overijssel maakt een informatieplatform waarmee schippers kunnen zien hoe lang hun reis over de Twentse kanalen gaat duren. Ook komt er een soort marktplaats waarmee schippers die met een leeg schip heen- of terugvaren, kunnen zien of ze vracht van een ander bedrijf mee kunnen nemen.
Met de ‘ICT oplossing informatieplatform Blauwe Golf Twentekanalen’ hoopt de provincie Overijssel de scheepvaart op het Twentekanaal efficiënter in te zetten. Voor de ontwikkeling van de 'Blauwe Golf Twentekanalen' wordt een Europese aanbesteding gestart. Geïnteresseerde bedrijven kunnen tot 15 november 2018 een offerte indienen.

Concurrentiepositie scheepvaart versterken

Vervoer over water is een goed alternatief voor transport over de weg; het is minder vervuilend en zorgt voor minder vrachtverkeer en daarmee minder druk op de snelwegen. Maar op de Twentse kanalen wordt het steeds drukker. In de kanalen zitten sluizen en dat maakt – in combinatie met de toegenomen drukte – dat de vaartijd voor schippers moeilijk in te schatten is. Om de concurrentiepositie van de scheepvaart ten opzichte van vrachtverkeer over de weg te versterken, werkt de provincie Overijssel aan een grootschalig informatieplatform met de functies reistijdvoorspelling en marktplaats. Ook andere functies zoals informatie over de milieu-impact van vervoer over water versus vervoer over weg worden toegevoegd aan het platform.

Marktconsultatie

Om te komen tot een platform dat goed werkt en aansluit bij de vraag van de transportsector, heeft de provincie Overijssel een marktconsultatie gedaan. ICT-experts is gevraagd om mee te denken over de juiste vorm en proces om te komen tot een platform. Uit de marktconsultatie bleek dat de beoogde oplossing nog niet voorhanden is. Wel bleek dat meerdere partijen een goede deeloplossing hebben. Provincie Overijssel verwacht daarom dat het initiatief kan rekenen op grote belangstelling van partijen die een platform willen ontwikkelen en van partijen die dit in samenwerkingsverband willen doen.

Investering

De investeringen voor het project worden geraamd op 365 duizend euro waarvan circa 30% gefinancierd wordt door Europa (vanuit het CEF-programma). De cofinanciering wordt opgebracht door de provincie, Rijkswaterstaat en het Gemeenschappelijk Havenbedrijf Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.