Sponsortocht van opa met kanker voor kleinzoon met zeldzame ziekte in Oldenzaal

Nico Dassen uit Enschede heeft bloedkanker en weet niet hoe lang hij nog heeft. Dat weerhoudt hem er niet van zich de komende tijd met een sponsortocht per handbike in te spannen voor zijn kleinzoontje Jim uit Oldenzaal. Die heeft het mef2c-syndroom en zal daardoor niet kunnen lopen en moeilijk gaan praten.

De ouders van de 1-jarige Jim, Andrea Dassen en Dennis Willemsen, waren helemaal beduusd toen opa Nico hen de mededeling deed. "Het is natuurlijk fantastisch dat hij dit voor Jim wil doen. We steunen hem waar we maar kunnen."

Aan een rolstoel gekluisterd

De 63-jarige Nico Dassen is aan een rolstoel gekluisterd. Het weet wat het is om voor goede doelen te fietsen met zijn handbike. "Dit voorjaar bedacht ik me dat ik het nog één keer wilde proberen. En toen ik ging nadenken over een goed doel kwam ik al snel bij Jim uit", zegt hij.

Hij slikt dagelijks chemotabletten, die hem stabiel moeten houden. Als alles goed gaat, wil hij vanaf januari beginnen met trainen. "Ik had het ook liever eerder gedaan, maar ongetraind gaat het nu eenmaal niet. Het is een tocht van 230 kilometer, verdeeld over twee dagen."

'Speciaal busje aanschaffen'

In het weekend van 15 mei 2020 gaat het allemaal gebeuren. "We doen er ook van alles omheen. Een rommelmarkt, andere acties en er kan gedoneerd worden via de speciale website. Ik hoop dat we met de opbrengst een speciaal busje kunnen aanschaffen, waardoor Jim makkelijk vervoerd kan worden."

Jim zelf ligt op schoot bij moeder Andrea. Om de haverklap spuugt hij zijn speentje uit. Hij gaapt veel. "Hij slaapt 's nachts ook niet veel. Wij daardoor ook niet, want hij huilt veel. Het is allemaal niet makkelijk, maar het is wel een lieverdje hoor. En opa is gek met hem", zegt ze.

'Ik geef niet op'

Opa Nico gaat ondertussen mee naar buiten om zijn fiets te laten zien. "Ik ben nu ook met de handbike uit Enschede komen fietsen. Het begin is er. Ik heb nauwelijks conditie, maar daar gaan we aan werken. Ik geef niet op."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: