nieuws

Half jaar cel geëist tegen veroorzaker dodelijk ongeval Almelo

Ongeval Almelo
Ongeval Almelo © News United / Patrick Weegink
Tegen de 21-jarige Almeloër die in januari 2017 in zijn woonplaats een dodelijke aanrijding veroorzaakte met een zestienjarige fietser is een half jaar gevangenisstraf en een rijontzegging van twee jaar geëist.
Het slachtoffer stak de Berlagelaan in Almelo over op het moment dat de verdachte aan kwam rijden. Het slachtoffer werd met een enorme klap door de lucht geslingerd en was op slag dood.
Uit onderzoek werd duidelijk dat de verdachte veel te hard reed terwijl hij met zijn vriendin aan het videobellen was. Volgens de officier van justitie reed de Almeloër tussen de 84 en 93 kilometer op een plek waar 50 de maximale toegestane snelheid is.

Sociale media

Omdat beelden van het ongeluk bijna meteen via sociale media gedeeld werden, moest de politie de ouders van het slachtoffer telefonisch op de hoogte brengen. Volgens de officier van justitie was er kort na de aanrijding een automobilist gestopt die al filmend of fotograferend rond het slachtoffer was gelopen.
Normaal gaan politiemensen naar nabestaanden toe om de trieste boodschap persoonlijk te brengen. Dat ze dat nu gedwongen niet konden doen was extra pijnlijk voor de ouders. "Hoe haal je het in je hoofd om zoiets respectloos te doen", zei de officier van justitie over het gedrag van de toeschouwers die beelden deelden op sociale media.
Tegenover de rechters gaf de 21-jarige verdachte toe dat hij te hard reed, maar legde niet uit waarom. Hij vertelde dat hij het gevoel had dat hij normaal reed. Als dat zo is, moet hij volgens de officier van justitie op z'n minst afgeleid zijn door het videobellen met zijn vriendin.

Impact

De rechtszaak rond het trieste ongeluk werd door veel nabestaanden en vrienden bijgewoond. De ouders van het zestienjarige slachtoffer vertelden over de impact die het ongeval op hun leven heeft.
"Jij reed roekeloos hard, al snapchattend door de bebouwde kom. Het was niet de vraag of je een slachtoffer zou maken, maar wanneer. Ik heb nog nooit iemand gehaat, maar jij bent de eerste. Jij hebt zijn leven genomen. Geen straf kan hoog genoeg zijn, wij hebben levenslang", zei de moeder van de omgekomen jongen tegen de verdachte.
De verdachte reageerde: "Ik heb er nog steeds last van, het is niet iets dat ik kan vergeten. Dagelijks droom ik er nog over, ik heb ook levenslang".

Eerder ongeval

In de rechtbank bleek vanmiddag verder dat de verdachte een maand voor het ongeval ook al betrokken was bij een aanrijding met een fietser in Almelo. 
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.