nieuws

Gedeputeerde Van Hijum onder vuur, 'superlening' Lithium Werks wekt argwaan

Gedeputeerde Van Hijum
Gedeputeerde Van Hijum © RTV Oost
Alle lof voor de Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum die met Ontwikkelingsmaatschappij OostNL snel en slagvaardig Lithium Werks voor de regio Twente binnen hengelde. Het bedrijf werd verleid tot een vestiging op Luchthaven Twente waar 2000 mensen batterijen gaan ontwikkelen. Maar kritiek is er ook, en die is niet mals. De superlening van 7,5 miljoen euro die nodig was om Lithium Werks over de streep te trekken, is dat wel zorgvuldig gegaan?
Het kattebelletje dat aan een mogelijk onzorgvuldige procedure wordt gehangen komt van hoogleraar Michiel de Vries. Hij signaleert dat de man achter de knoppen van de lening drie petten op heeft. Het gaat om Geert Braaksma, die naast voorzitter van de Twente Board ook commissaris is van geldverstrekker OostNL én commissaris van het bedrijf Lithium Werks, de ontvanger van de lening...
De hoogleraar stelt dat deze gang van zaken niet kan en op z'n minst vragen oproept. 

Van Hijum informeerde niet over dubbele pet

De Provinciale Staten, die goedkeuring moest verlenen aan de lening, wist niet van de driedubbele pet van Braaksma. Gedeputeerde Van Hijum, die uiteraard wel op de hoogte was, vond het niet nodig om de Statenfracties daarover te informeren.
De PVV had in de Statenvergadering waarin het besluit werd genomen direct al twijfels. De fractie diende een motie in om goedkeuring te onthouden, totdat er meer duidelijkheid zou zijn over de transactie. Fractievoorzitter Erik Veltmeijer van de PVV: "Het proces ging mij te snel. Ik had twijfels bij de zorgvuldigheid en er was onvoldoende informatie. We moesten gedeputeerde Van Hijum en Lithium Werks maar op hun blauwe ogen geloven of die 7,5 miljoen echt nodig zijn."

Al tientallen miljoenen euro verdampt

De historie van onrendabele leningen die de laatste jaren door OostNL zijn verstrekt dragen ook niet bij tot een beeld van zorgvuldig handelen, stelt Veltmeijer. "Er zijn tientallen miljoenen euro verdampt. We kunnen het geld niet maar blijven uitgeven."
De motie van de PVV haalde het niet, ondanks dat ook coalitiepartijen ChristenUnie en D66 twijfels kenden. Met 16 stemmen voor en 27 tegen werd de motie verworpen.

Spoeddebat

Toch legt de PVV zich niet zomaar neer bij de procedure rondom de lening van OostNL aan Lithium Works. "Als de informatie over de driedubbele pet van Braaksma tijdens de stemming bekend was zou het anders zijn gelopen", veronderstelt Veltmeijer. Hij overweegt een spoeddebat aan te vragen in de Provinciale Staten, waarbij gedeputeerde Van Hijum met de billen bloot moet. "Van Hijum heeft de plicht om de Staten volledig te informeren, en dat heeft hij nagelaten. Deze gedeputeerde had als lijsttrekker van het CDA een politiek succesje nodig en zag kans om hiermee te scoren", aldus Veltmeijer.

Verantwoording afleggen

In reactie op de kritiek over zijn aandeel in de leningverstrekking zegt gedeputeerde Van Hijum dat hij bereid is om de Provinciale Staten opheldering te verschaffen en zo nodig verantwoording af te leggen als het gaat om zijn handelen.
"Maar wat duidelijk moet zijn is dat de provinciale goedkeuring een besluit op afstand is. OostNL is de partij die de middelen beheert en de gedragscodes die daarbij horen moet respecteren. Naar mijn mening is dat hier ook gebeurd. Braaksma is over de rollen die hij vervult vanuit zijn diverse functies heel transparant en open geweest. Daarnaast is het besluit van OostNL over de lening gecontroleerd en beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Daaruit is niet naar voren gekomen dat er sprake is van onzorgvuldigheid of niet transparant handelen", zegt Van Hijum.
De gedeputeerde zag dan ook geen aanleiding om de rollen van Braaksma in de transactie voor het voetlicht te brengen in de Staten tijdens de besluitvorming over de lening.

Wijzen op voordelen

Wel wees hij toen, en ook nu opnieuw, op de voordelen van de deal met Lithium Werks. "Ik ben er trots op dat we dit bedrijf aan Twente hebben weten te verbinden. Dit is goed voor de werkgelegenheid, maar ook om stappen te zetten met hernieuwbare energie. Voor deze acquisitie was doortastendheid en voortvarendheid nodig van OOstNL, Regio Twente, de UT en de provincie. Dat hebben we met z'n allen voor elkaar gekregen. We hadden er alleen weinig tijd voor, dus het moet snel gebeuren."
Dat wil echter niet zeggen volgens Van Hijum dat er concessies zijn gedaan aan de zorgvuldigheid en transparantie rondom het verstrekken van de lening. 

Storm in glas water

ChristenUnie-fractievoorzitter Jan Westert zegt vertrouwen te hebben in gedeputeerde Van Hijum, ook als nu blijkt dat bepaalde zaken tijdens de besluitvorming niet helemaal helder waren. "Ik heb vanmiddag een verklaring van de gedeputeerde op papier gezien met een ruime toelichting op de gevolgde procedure. Als blijkt dat de dubbele petten van Braaksma het enige is waar we ons druk over kunnen maken, vind ik het een storm in een glas water."

Verklaring Braaksma

Voor TV Oost legde Geert Braaksma, de man van de driedubbele pet, vanavond de volgende verklaring af: 
"Snelheid is in dit proces gebonden, maar dit is niet ten koste gegaan van zorgvuldigheid. Dat er aannames worden gedaan door een hoogleraar in de krant Tubantia vind ik suggestief."
"Het belang van de regio stond en staat bij mij voorop. Ik heb verschillende partijen bij elkaar gebracht en op het moment dat er beslissingen zijn genomen, heb ik mij teruggetrokken. Alle betrokkenen waren op de hoogte. Ik heb ook financieel geen enkel persoonlijk belang."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.