nieuws

Jacht op wilde zwijnen geïntensiveerd als maatregel tegen Afrikaanse varkenspest

Varkensboeren in Overijssel vrezen dat de Afrikaanse varkenspest onze provincie binnenwandelt. Letterlijk wandelt, want de verspreiding van dit virus gaat onder meer via wilde zwijnen. Daarom komen er ruimere maatregelen om het aantal zwijnen te beheren.
Deze plannen werden vorige week door de minister van Landbouw, Carola Schouten, al aangekondigd. Nu heeft ook gedeputeerde Hester Maij de jagers in Overijssel meer mogelijkheden toegezegd.

Besmettingsgevaar

Het wilde zwijn komt in de natuurgebieden van Overijssel steeds vaker voor en dat zorgt voor problemen, vooral voor de landbouwsector. Varkensboer Gerrit Dekker uit Almelo heeft zijn varkensbedrijf vlakbij natuurgebied Engbertsdijksvenen.
Hij heeft ruim duizend zeugen en elke week verkoopt hij vijfhonderd biggen. Een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest zou voor hem desastreuze gevolgen hebben.

Maatregelen op een rij

De sector is van groot financieel belang voor de provincie Overijssel en daarom kondigde gedeputeerde Hester Maij deze week extra maatregelen aan om een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Nederland te voorkomen.
Er worden borden geplaatst waarop mensen in verschillende talen erop worden gewezen dat ze geen afval in de natuur mogen gooien. De ziekte is namelijk zó besmettelijk dat een uitbraak zou kunnen plaatsvinden via besmet afval.
Daarnaast mogen jagers meer dan normaal. Zo mogen ze nu ook 's nachts jagen, nachtkijkers gebruiken en de omstreden drukjacht wordt tijdelijk toegestaan. 
Volgens Bjorn van der Veen van de Koninklijke Jagersvereniging zijn die maatregelen in de provincie nodig om een besmetting van zwijn op varken zoveel mogelijk uit te sluiten. 

Paniekvoetbal

Boswachter André Donker van Natuurmonumenten probeert de rust te bewaren. Hij waakt ervoor dat er in paniek maatregelen worden genomen. "Ik snap dat er stress is binnen de sector, maar dat betekent niet dat je paniekvoetbal moet gaan toepassen."
Inzetten op het goed informeren van het publiek vindt hij een betere strategie. De overdracht van Afrikaanse varkenspest van wild zwijn op varken, is immers maar één manier hoe de ziekte kan verspreiden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.