Internationaal pianoconcours in Enschede met weinig Nederlanders

Het is één van toonaangevende jeugd pianoconcoursen in de wereld. The International Piano Competition for Young Musicians in Enschede trekt meer dan 50 pianisten uit de hele wereld deze week naar de stad. Maar onder hen opvallend weinig Nederlandse deelnemers.

Voor de prestige van de competitie maakt het niet uit. Maar organisator Michail Markov denkt te weten waarom Nederland zo weinig vertegenwoordigd is in de competitie. "In Nederland zijn andere tradities, zoals voetbal, maar minder in het piano onderwijs kunnen wij wel stellen", zegt Markov.

Geen traditie

Als je goed wilt spelen is discipline en veel oefenen van belang. "In Nederland is het allemaal nog te vrijblijvend", zegt Markov. "Het pianospelen zit minder in de traditie zoals in Oost-Europa of China, Japan en Zuid-Korea", zegt Markov. In die landen beginnen ze over het algemeen eerder en oefenen ze harder.

"Wanneer je op je zesde of zevende al begint heb je op je zestiende al tien jaar piano ervaring", zegt Markov, die zelf ook een pianoschool runt.

Programma

Onder de deelnemers zijn drie Nederlandse jongeren. Markov hoopt dat ze goed presteren. Vandaag beginnen de voorrondes die ook morgen en overmorgen nog plaatsvinden. Op woensdag en donderdag zijn de finales. De winnaars sluiten de week op vrijdag af met een concert in de Ontmoetingskerk in Enschede.

Het concours heeft in de loop der jaren grote namen voortgebracht. Als voorbeeld noemt Markov de pianist Chritiaan Kuyvenhoven en Ivan Krpan.

Prijzen

De jury bestaat uit een internationaal gezelschap. De hoofdprijs is 3000 euro. Daarnaast zijn er in diverse categorieën nog meer geldprijzen te winnen. De competitie is live te volgen via een livestream. De jonge pianisten zijn ook live te bewonderen in Het Muziekcentrum in Enschede. De toegang is gratis.

Voor meer informatie bezoek dan hier de website van The International Piano Competition for Young Musicians