nieuws

Markelose Melanie Essink maakt met ‘Filmpje voor mama’ het gevoel van verlies bespreekbaar

Still uit Filmpje voor mama
Still uit Filmpje voor mama © Concordia
Aanstaande zondag vertoont filmhuis Concordia in Enschede ‘Filmpje voor mama’, een film die door Cinekid is genomineerd voor Beste Nederlandse Korte Film. De jeugdfilm is gemaakt door Melanie Essink (21) uit Markelo.
“De film gaat vooral gaat vooral over jezelf leren kennen en de moed verzamelen om aan je ouders te vertellen hoe je je voelt”, vertelt Melanie. De jonge filmmaakster maakte de film als afsluiting van haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht. Ze heeft de film helemaal zelf geregisseerd en geschreven op basis van haar eigen ervaringen.
Melanie was elf toen ze hoorde dat haar oma ongeneselijk ziek werd. Ze filmde haar oma tijdens de ziekteperiode en klom de pen in om haar gevoel te bespreken. “Een oplossing kan zijn om je creatief te uiten als je niet weet wat je met het gevoel van verlies aan moet. In Filmpje voor mama maakt Eve (hoofdpersonage, red.) haar gevoel bespreekbaar aan de hand van een filmpje voor haar overleden moeder”, zegt de filmmaakster. 

Over Filmpje voor mama

Eve van elf is haar moeder zeven jaar geleden verloren. Omdat ze moeite heeft met het vinden van emotioneel contact met haar vader, worstelt ze nog steeds met het rouwproces. Om dichter bij haar verleden te komen maakt ze een film voor de moeder die ze nooit heeft leren kennen. 
Still uit Filmpje voor mama
Still uit Filmpje voor mama © Melanie Essink
Eve wordt gespeeld door de elfjarige hoofdrolspeelster Suus Ordelman, die eerder nog geen acteerervaring had. Ze ontmoette Melanie in Enschede via het Cinekid Medialab bij Concordia. Samen met haar beste vriendin Carleen, Lizzy in de film, schittert ze op het grote doek.
“Afgelopen week werd de film op ons eigen HKU Filmfestival voor het eerst op het grote doek vertoond. Heel erg spannend. Ik zag natuurlijk meteen alle kleine foutjes, maar de reactie van het publiek in de zaal was goed. Zij letten natuurlijk vooral op het verhaal, daar draait het ook om.”

Toekomst

De jonge filmmaakster wil met haar films meer de educatieve kant op. “Ik ben ook alweer bezig met het schrijven van andere filmplannen daarvoor. Daarbij wil ik graag bij de kleine verhaaltjes rondom kinderen blijven", aldus Melanie. 
Aanstaande zondag om drie uur is Filmpje voor mama, inclusief een Meet & Greet met Melanie en Suus, in Concordia te zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.