nieuws

Dag van de geschiedenis & stadsrechten Blokzijl

Het officiële document waaruit blijkt dat Blokzijl ooit stadsrechten heeft gehad is weer terug op het oude nest. Een reproductie werd vanmiddag overhandigd aan het bestuur van stadsmuseum Het Gildenhuys in Blokzijl.
Het document was jarenlang spoorloos, tot medewerkers van de gemeente Steenwijkerland uitvonden dat de originele stadsrechten in de jaren negentig uit particuliere handen in het bezit gekomen waren van het Belastingmuseum in Rotterdam.
Een poging om het originele stuk terug te krijgen in Steenwijkerland mislukte. Het Belastingmuseum wilde wel een reproductie maken. Eén exemplaar krijgt een plek in het stadsmuseum van Blokzijl. Een ander exemplaar komt in het gemeentearchief van Steenwijkerland.

Bommen Berend

Blokzijl kreeg in 1672 stadsrechten van stadhouder Willem III. Hij wilde de bevolking op die manier bedanken voor de succesvolle opstand tegen Bommen Berend, de bijnaam van de Bisschop van Munster. Blokzijl was de eerste plaats in Overijssel die hierin slaagde.
Op allerlei manieren staat Blokzijl vandaag stil bij die geschiedenis. Zo worden historische gevechten nagespeeld, zijn er stadswandelingen en lezingen. De activiteiten vallen binnen de landelijke maand van geschiedenis.

Stadsrechten kwijtgeraakt

Overigens is Blokzijl al snel de stadsrechten weer kwijtgeraakt. De drost van Vollenhove zag dat zijn macht werd ingeperkt en greep in. Toch is Blokzijl volgens de Steenwijkse historicus Martine de Boer gewoon een stad. "Feitelijk niet, maar kijk je naar alle zeventiende-eeuwse panden, dan kun je niet ontkennen dat het stads aandoet."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.