nieuws

Minister ziet niets in APK-keuring voor Nefit-ketels

CV Ketel
CV Ketel © RTV Oost
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken ziet niets in een APK-keuring voor de veelbesproken cv-ketels van het Deventer bedrijf Nefit. Dat schrijft ze in antwoorden op Kamervragen van SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman.
Er is veel te doen rond de ketels van Nefit. Bepaalde typen van het bedrijf uit Deventer zouden brandgevaarlijk zijn. Beckerman stelde daarom voor om een Algemene Periodieke Keuring (APK) in te stellen voor dit soort ketels.
Dat ziet de minister echter niet zitten. "De noodzaak van de invoering van een apk moet per onderwerp worden beschouwd. Voor woninginstallaties is die noodzaak er niet. Er geldt al een zorgplicht voor eigenaren en bewoners om te zorgen dat woninginstallaties geen gevaar opleveren", schrijft Ollongren.

Keuringen in orde

Ook op de keuringen van cv-ketels van Nefit heeft Ollongren weinig aan te merken. Het ministerie voert steekproefsgewijs controles uit. Hiermee wordt volgens Ollongren voorkomen dat "de slager zijn eigen vlees keurt".
Dat laatste was iets waar Beckerman voor vreesde, omdat Nefit het TNO betaalt om onderzoek naar de ketels te doen. In een nieuw wetsvoorstel zal worden vastgelegd dat alleen gecertificeerde installateurs werkzaamheden aan cv-ketels mogen uitvoeren. Daarvoor komt een online register.

Serienummers toestellen niet registreren

Op de vraag of onderzocht kan worden of serienummers van verbrandingstoestellen centraal geregistreerd kunnen worden, is Ollongren duidelijk. "Nee." Het is volgens Ollongren de verantwoordelijkheid van de fabrikant om te zorgen voor een goede registratie van producten.
Ollongren ziet verder geen reden om aanvullende maatregelen te nemen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.