Zwolle kapt opnieuw zieke essen in de strijd tegen schimmelziekte

In Zwolle worden de komende winter 480 essen gekapt. De bomen zijn ziek. Ze hebben de schimmelziekte essentaksterfte. Het is de tweede ronde van de gemeente tegen de ziekte.

In april van dit jaar kapte de gemeente Zwolle al 1800 zieke essen. Bij een inspectie afgelopen zomer kwam aan het licht dat nog eens 480 essen ziek zijn. Door de schimmelziekte essentaksterfte vormen de bomen een gevaar voor de omgeving en het verkeer.

Zo'n dertig procent van alle essen in Zwolle zijn aangetast met de schimmel. De gemeente heeft alle essen in kaart gebracht. Op deze website staat meer informatie over de Zwolse aanpak en een kaart waarop de gezonde en zieke essen in Zwolle staan.

Gezonde bomen terug

De gemeente kapt zieke bomen en plant er gezonde voor terug. Het gaat in veel gevallen om andere soorten bomen, die niet bevattelijk zijn voor boomziektes. Op deze manier probeert de gemeente de biodiversiteit te vergroten. De aanpak moet ook voorkomen dat een nieuwe boomziekte in de toekomst alle bomen in een laan aantast.

Stichting Zwols Essen
Het gekapte hout gaat naar de Stichting Zwols Essen. Met de stichting is de gemeente Zwolle een pilot gestart waarin de stichting tot 1 juli 2019 gebruik kan maken van essenhout. Bij de verwerking van het hout werkt de stichting met mensen die vanwege hun situatie moeite hebben om aan een baan te komen. Het gezaagde en gedroogde essenhout wordt als (bouw)materiaal zoveel mogelijk aan Zwolse bedrijven, instellingen en particulieren verkocht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
essen schimmelziekte essentaksterfte Zwolle Nieuws
Deel dit artikel: