Mert Saricicek uit Almelo mag in Nederland blijven

Mert Saricicek (21) uit Almelo mag in Nederland blijven. Hij kwam als zesjarige naar Nederland, maar dreigde dit jaar uitgezet te worden naar Turkije. Vandaag kreeg Mert te horen dat hij een verblijfsvergunning krijgt. "Ik ben echt heel blij, ik kan het amper beseffen na al die jaren wachten."

In februari werd Mert gearresteerd toen hij een aanvraag deed voor een verblijfsvergunning. Als het aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) lag, moest Mert naar Turkije om daar een Machtiging voor Voorlopig Verblijf (MVV) op te halen. De grote angst van Mert was dat hem bij aankomst in Turkije anderhalf jaar militaire dienstplicht zou wachten.

Feestje

Daar hoeft hij niet meer bang voor te zijn. "Ik heb een heel leuk weekend gehad, ik ging de stad in in Almelo en heb het met vrienden en familie goed gevierd", vertelt Mert. "De verblijfsvergunning is eerst voor vijf jaar, daarna krijg ik een paspoort."

Door het nieuws gaan deuren voor hem open, vertelt Mert. "Ik woon samen met m'n vriendin, dus vanaf nu kan ik meehelpen met de vaste lasten."

Nieuwe kansen

Omdat Mert geen verblijfsvergunning had, mocht hij niet werken, vertelt de Almeloër. Hierdoor moest hij drie jaar geleden stoppen met zijn opleiding Sport en Bewegen. "Ik mocht geen stage lopen omdat ik geen verblijfsvergunning had." Hij wil nu graag jongerenwerk doen en sportevenementen organiseren in de wijk. 

Huwelijk

Mert kwam in 2003 naar Nederland, omdat zijn moeder met een Nederlandse man was getrouwd. Volgens Mert liep het huwelijk stuk, waarna de man tegen de politie zei dat het een 'schijnhuwelijk' was. "Hij wilde ons het land weer uit hebben", vertelt Mert. Hij woonde toen drie jaar in Nederland. 

Zijn moeder en zijn zus kregen in een eerder stadium allebei een verblijfsvergunning, Mert niet. Ergens in de procedure moet het zijn misgegaan. Nu is het voor hem alsnog geregeld. Afgelopen juli vond de rechtszaak plaats en vandaag, zo'n dertien weken later, heeft Mert duidelijkheid.

Meer over dit onderwerp:
Saricicek Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel: