'Dubbel zoveel chroom-6 in nieuwe verf Defensie'

De Nederlandse luchtmacht maakt ondanks klachten en vragen van het personeel nog steeds gebruik van een nieuwe verf voor vliegtuigen en helikopters. In de nieuwe verf zit dubbel zoveel van de kankerverwekkende stof chroom-6 als in de oude verf. Dat meldt Nieuwsuur.

Chroom-6 maakte onder meer in Overijssel slachtoffers onder personeel van het NAVO-depot bij Aadorp en de Vliegbasis Twenthe. Dit jaar bleek dat Defensie aansprakelijk is voor het eigen personeel dat ziek is geworden door de giftige stof. 

Oude verf

Sinds 2012 mag de oude verf voor vliegtuigen en helikopters niet meer worden gebruikt omdat er te veel oplosmiddelen in zitten. Om te voldoen aan de wetgeving daarover, negeerde Defensie andere wetgeving die bepaalt dat het gebruik van de giftige stof chroom-6 moet worden verminderd. Dat blijkt uit interne documenten die Nieuwsuur heeft ingezien. 

In een reactie op de bevindingen van het actualiteitenprogramma zegt Defensie dat er geen goed alternatief is voor de verf. Ook zouden de schilders de verf in een dunnere verflaag aanbrengen, 'waardoor de hoeveelheid chroom-6 ongeveer gelijk blijft'. 

Deel dit artikel: